Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Duurzame energie vergelijken juli 2024

In Nederland gebruiken we steeds meer duurzame energie. En dat is goed nieuws! Op die manier belasten we onze aarde een stuk minder. Duurzame energie wordt opgewekt uit energiebronnen die niet schadelijk voor het klimaat zijn, en die onuitputtelijk zijn. Het is de tegenhanger van grijze energie dat juist uit uitputbare fossiele brandstoffen als kolen wordt gewonnen. De overheid wil dat we steeds meer gebruik gaan maken van groene stroom. In 2050 moet Nederland volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat we dan net zoveel stroom en gas verbruiken als we zelf op een duurzame manier opwekken. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over groene energie, groene stroom en groen gas

 • Duurzame energie wordt opgewekt door onuitputtelijke bronnen
 • Het is de tegenhanger van grijze energie dat wordt gewonnen uit o.a. kolen of olie
 • De belangrijkse voorbeelden van duurzame energie zijn windenergie en zonne-energie
 • Ook waterkracht en aardwarmte zijn onuitputtelijke bronnen die we als duurzaam beschouwen
 • Ook energieleveranciers zetten steeds meer in op groene stroom

Duurzame energieleveranciers juli 2024
Vind jij het klimaat belangrijk, en wil jij graag jouw steentje bijdragen? Dan kan jouw keuze voor een energiemaatschappij hier al een rol in spelen. Door te kiezen voor een groene maatschappij met (bij voorkeur) groene stroom uit Nederland kan je al iets goed doen voor onze aarde. Via onze duurzame-energie-vergelijker hieronder kan je eenvoudig de meest duurzame maatschappijen van Nederland met elkaar vergelijken. 


Alle duurzame energie leveranciers in Nederland

Het aanbod met duurzame enerige producten is in Nederland de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds meer leveranciers bieden “groene” energiecontracten met 100% duurzame stroom uit Nederland of Europa. Met behulp van onze vergelijker vind je snel de beste groene deals. Dit werkt als volgt:

Benodigde tijd: 10 minuten

Duurzame energieleveranciers met elkaar vergelijken

 1. Geschatte verbruik invullen

  Geef aan hoeveel stroom en gas je verwacht te gebruiken. Je kunt dit schatten door jouw gezinssituatie op te geven (bijv. alleenstaand of een klein gezin). Je kunt ook het precieze aantal kWh’s en M3’s opgeven. Bijvoorbeeld op basis van jouw laatste energie jaaroverzicht. Wek je zelf stroom op met zonnepanelen? Geef dit dan ook op.

 2. Postcode en huisnummer invullen

  De prijzen van energie verschillen per woonplaats. Dat heeft te maken met verschillende netbeheerders die verschillende toeslagen rekenen. Ook is Nederland verdeeld in verschillende gasregio’s waardoor energieprijzen per regio weer anders zijn.

 3. Kies type groene energie

  Nu volgt de meest belangrijke stap: het vergelijken van duurzame energieleveranciers. Onder het kopje “energiecontract” kan je kiezen voor het type stroom dat je wenst te ontvangen. Je kunt kiezen voor Groen uit EU, Groen uit NL, Grijs of Geen Voorkeur. Wil je 100% duurzame energie? Kies dan voor Groen uit NL. De Europese variant is namelijk niet altijd even duurzaam.

 4. Kies type contract

  Wil je een modelcontract met variabele tarieven. Of wil je liever de gas- en stroomprijzen vastzetten voor een bepaalde periode? Dit kan voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Het voordeel van variabel is dat je profiteert wanneer de prijzen van duurzame energie dalen. Het voordeel van vaste tarieven is dat je voor een bepaalde periode weet waar je aan toe bent.

 5. Kies voorkeursleveranciers

  Wil je alleen bepaalde energieleveranciers vergelijken die bij voorbaat al jouw voorkeur hebben? Dan kan je deze eenvoudig selecteren. Zo kan je bijvoorbeeld alleen kiezen voor Greenchoice, PowerPeers, Pure Energie, VandeBron.

 6. Vergelijken en overstappen

  Nu je al jouw wensen hebt doorgegeven is het tijd om te vergelijken. Je vindt nu heel overzichtelijk alle duurzame energieleveranciers die precies voldoen aan jouw wensen. Bovenaan staat altijd de goedkoopste aanbieder. Klik op een aanbieder voor meer informatie over de herkomst van de groene stroom. Je treft hier het aandeel wat afkomstig is uit windkracht, zonne-energie en waterkracht

 7. Groen energiecontract afsluiten

  Heb je een geschikte partij gevonden met een contract dat past bij jouw wensen? Klik dan op de groene “Bekijk” knop. Je wordt meteen doorgestuurd naar de website van de groene leverancier. Daar sluit je het nieuwe contract ook af. Binnen 10 minuten afgerond, altijd 14 dagen bedenktijd, en vaak snel overstappen middels de overstapservice.

Welke vormen van groene energie zijn er?

Groene energie onderscheidt zich van grijze energie doordat het geen luchtvervuiling veroorzaakt en doordat er weinig tot geen CO2-uitstoot plaatsvindt. Een ander belangrijk kenmerk van duurzame energiebronnen is dat ze onuitputtelijk zijn. Hoeveel we er ook van gebruiken, het raakt nooit op. In Nederland kennen we aan aantal belangrijke vormen van duurzame energie die we hieronder kort toelichten. Met behulp van dergelijk bronnen moet het mogelijk worden om onze woningen energieneutraal te maken, dit noemen we ook wel 0 op de meter

Windenergie
Een groot deel van de groene stroom in Nederland is afkomstig van windmolens in grote windparken. Het is ook mogelijk om een “winddeel” te kopen bij een bepaalde windmolen. Op onze pagina over windenergie lees je er alles over. 

Zonne-energie
In Nederland maken we ook steeds vaker gebruik van de zon als energiebron. De zon biedt ons immers gratis warmte die nooit opraakt. Middels zonnepanelen en zonneboilers zijn we in staat om de warmte van de zon om te zetten in bruikbare energie. Op onze pagina over zonne-energie vind je meer informatie.

Biomassa
Een relatief groot deel van de duurzame energie die wen in Nederland produceren en gebruiken is afkomstig uit biomassa. Dit wordt opgewekt door het verbranden van biomassa. Je moet dan denken aan materiaal als hout, gft-afval of mest. Er is veel discussie of biomassa wel echt als groen gekenmerkt mag worden. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende vormen, die niet allemaal even “groen” zijn. 

Waterkracht
Nederland is een echt Waterland. Toch wekken we maar relatief weinig energie uit waterkracht op. Het gaat maar om ongeveer 2%. Dat komt doordat er maar weinig hoogteverschil is in ons land. Wist je trouwens dat energie die uit waterkracht wordt gewonnen ook onder discussie staat? Het zou het ecosysteem in het water verstoren en een negatieve invloed hebben op bepaalde vissoorten. 

Aardwarmte of bodemwarmte
In de aardbodem of in het bodemwater zit ook warmte dat we kunnen gebruiken om op een duurzame manier energie op te wekken. Met speciale bodemwarmtewisselaars en warmtepompen zijn we in staat om warmte uit de bodem te winnen en te gebruiken voor het verwarmen van onze woningen. 

Andere vormen van duurzame energie
Er is ontzettend veel aan de hand rondom duurzame energie. Nederland wil in rap tempo verduurzamen. De overheid onderzoekt dan ook allerlei mogelijkheden om onze huizen op een duurzame manier te verwarmen. Denk hierbij ook aan restwarmte uit fabrieken wat we inzetten voor stadsverwarming. En er zijn ook allerlei ontwikkelingen gaande rondom energie uit waterstof. Dit wordt weer gefinancierd met o.a. geld uit de opslag duurzame energie (ODE)

Goedkoopste duurzame energie juli 2024

Vind jij het belangrijk om gebruik te maken van duurzame energie dat wordt opgewekt met zon, wind of water? Maar wil je daar financieel gezien niet al te veel op inleveren? Dan hebben wij goed nieuws. Groene stroom is de laatste tijd flink goedkoper geworden. Zoals je in de vergelijker wel kunt zien verschillen de prijzen tussen contracten met grijze- en groene stroom steeds minder. Hieronder vind je de beste aanbiedingen

Top 5 groene-stroomaanbiedingen in juli (2024)

EnergieleverancierType stroomAanbiedingPrijs per maand
PowerPeersGroen uit NL€200 korting€112,21
VandebronGroen uit NL€200 korting€117,45
EngieGroen uit NLVaste lage prijs€125,59
Pure EnergieGroen uit NL€70 korting€128,71
GreenChoiceGroen uit NLVaste lage prijs€129,34