Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Groen gas vergelijken oktober 2024

De termen groene stroom en groene energie vliegen je om de oren. Maar hoe zit het eigenlijk met groen gas? Onze huizen verbruiken ontzettend veel gas. Met name om onze huizen te verwarmen of voor warm water uit de kraan. Maar hoe duurzaam is dit eigenlijk? Het is geen geheim dat er bij gebruik van aardgas CO2 vrijkomt. En dat is niet bevorderlijk voor ons klimaat. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom de overheid wil dat we helemaal van het gas af gaan. Dankzij alternatieven als een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel moet dat straks mogelijk zijn. 

Maar zover is het nog niet. Gelukkig zijn er op dit moment ook al mogelijkheden tot groen gas. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over 2 vormen van groen gas: CO2 gecompenseerd gas en biogas.

  • Een Nederlands huishouden gebruikt gemiddeld ongeveer 1.500 M3 gas per jaar
  • Het winnen en gebruik van aardgas is niet goed voor het milieu
  • Daarom is er de afgelopen jaren steeds meer interesse voor groen gas
  • We onderscheiden 2 vormen van groen gas: CO2-gecompenseerd gas en biogas
  • CO2 gecompenseerd gas is gewoon aardgas waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door de energieleverancier. Bijvoorbeeld door het planten van bomen
  • Biogas wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen. Denk aan mest of GFT-afgal. Biogas is nog relatief lastig te produceren

Verschil CO-2 gecompenseerd gas en biogas

Wie zijn huis op een duurzame manier wil verwarmen kan kiezen voor groen gas. Veel energieleveranciers bieden zogenaamd “groen gas” aan. Maar hoe groen is dat eigenlijk? Met groen gas bedoelen veel energiemaatschappijen heel vaak Co-2 gecompenseerd gas. Dit is feitelijk gewoon aardgas wat op een andere manier wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame projecten. Je kunt denken aan projecten als: 

  • Het planten van nieuwe bossen
  • De aanbouw van nieuwe windparken voor windenergie
  • Grote zonnedaken aanleggen voor het opwekken van zonne-energie

Wat is biogas?
Wil je echt 100% groen gas gebruiken? Dus geen aardgas wat op een andere manier wordt gecompenseerd? Dan kan je kiezen voor biogas. Biogas wordt gewonnen door het vergisten van organische materialen. Je kunt dan denken aan mest of gft-afval. Biogas staat onder streng toezicht. Om de term “biogas” te mogen gebruiken moeten producenten voldoen aan strenge eisen en certificeringen. 

De verschillen
Als consuemnt merk je geen verschil tussen grijs aardgas, CO2-gecompenseerd gas en 100% biogas. De kwaliteit is hetzelfde. Wel zit er verschil in prijs. Regulier aardgas is het goedkoopste. Echt biogas is vaak een stuk duurder dan aardgas. Het prijsverschil van 1 M3 gas kan oplopen tot wel €0,07. 

Goedkoopste groen gas van Nederland

Wil jij jouw huis op een duurzame manier verwarmen? En wil jij warm water uit de kraan zonder dat dit een negatieve impact heeft op onze aarde? Stap dan vandaag nog over op het goedkoopste groene gas van Nederland. Helaas zijn er nog maar weinig energieleveranciers die echt 100% groen biogas leveren. Het is namelijk nog erg duur om te produceren, en de voorraad in Nederland is zeer beperkt. Wil je dus douchen zonder dat dit een grote impact heeft op het klimaat? Dan zul je het voorlopig moeten doen met de groene Co-2 gecompenseerde variant.