Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energieprijzen vergelijken juli 2024

Wil jij meer weten over hoe de energieprijzen zijn opgebouwd? Zoek jij de goedkoopste prijzen voor gas en stroom van 2024? Dan moet je deze pagina goed bekijken. Je energierekening is opgebouwd uit diverse kostenposten. Onder andere de verbruikskosten voor stroom (in kWh) en tarieven voor gas (in m3). Daarnaast betaal je diverse belastingen, vastrecht (vaste leveringskosten), netbeheerdertarieven en een toeslag op basis van je gasregio. Op basis van deze aspecten berekend je energieleverancier een aantrekkelijk maandbedrag (termijnbedrag) voor je. Hieronder kun jij direct bekijken welke tarieven er voor jou mogelijk zijn. Vul je postcode en huisnummer in, voer je energieverbruik in (of een schatting) en start met vergelijken. Kies de energiemaatschappij met de laagste energietarieven van juli 2024 en stap direct gratis over.


1. Hoe zit het met de tarieven?

Als je een contract voor gas en stroom afsluit heb je te maken met verschillende contractvormen. Zo kun je kiezen voor vaste tarieven en variabele tarieven. Sinds kort is het ook mogelijk te kiezen voor dynamische tarieven.

2. Welke looptijd kan ik kiezen?

Energieprijzen worden deels gebaseerd op de looptijd van je contract. Een korte termijn contract is vaak goedkoper dan een contract voor 1 jaar, 3 jaar of een 5 jarige pakket. Ook kun je kiezen voor een flexibel modelcontract.

3. Aan wie betaal ik de energierekening?

Alle kosten betaal je direct aan de energieleverancier. Zij dragen de belastingen af aan de overheid en dragen zorgt voor financiële afhandeling met de netbeheerders. Je ontvangt maandelijks een energierekening. De hoogte van deze factuur noemen we ook wel een termijnbedrag. Aan het einde van het jaar wordt bekeken wat de exacte energieprijzen voor jou zijn en vind er een eindafrekening plaats.

4. Hoe kan ik goedkopere tarieven krijgen?

Door een kortlopend contract af te sluiten zul je veel meer voordeel krijgen in vergelijking met een langlopend contract. Ook kan je kiezen voor een verschilt tussen prijzen voor de daluren of piekuren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de slimme meter. Helaas geldt dit alleen stroom en niet voor gas.

5. Wat betaal ik gemiddeld aan energiekosten in juli 2024?

Het gemiddeld energieverbruik ligt in Nederland op zo’n 3400 kWh en 1450 m3 gas per jaar. De kosten hiervoor liggen sterk uiteen en zijn afhankelijk van je postcodegebied (i.v.m. de gasregio en netbeheerder-kosten), je contracttermijn en stroomtype. Een gemiddelde energierekening ligt ergens tussen de €125 en €175 per maand.

6. Gaan de energieprijzen stijgen of dalen?

Dat is een goede vraag. Hier denken wij ook jaarlijks over en maken hiervoor een berekening. De prijsverwachting voor 2024 is hier te vinden. Globaal kunnen we zeggen dat wij verwachten dat de prijs voor stroom flink zal dalen en de kosten voor gas zullen toenemen. Dit heeft voornamelijk te maken met belastingdruk vanuit de overheid.

7. Hoe kunnen prijzen voor energie in Nederland zo verschillen?

Elke woning is anders. Elke gezin is anders. Iedereen heeft andere wensen en behoeften. Op basis van jou levensstijl heb jij een bepaald energieverbruik. Grootverbruikers zijn logischerwijs duurder uit dan mensen die zuinig leven. Woon je in het noorden dan zit je daarnaast in een gunstigere gasregio dan iemand die in het zuiden van Nederland woont.


Welke tarieven voor energie moet ik betalen?

Elke energieleverancier hanteert zijn eigen tarieven voor stroom en gas. Hierin zijn ze volledig vrij. De belastingen en kosten voor de levering zijn wel voor iedere energiemaatschappij gelijk. Veel aanbieders geven daarom korting aan nieuwe klanten in de vorm van een eenmalige cashback, of compenseren bestaande klanten met lagere kosten voor verbruik. Een gasprijs van €0,65 per m3 en €0,23 per kWh zijn niet vreemd. In onze vergelijker kun jij alle actuele tarieven bekijken per leverancier en zo kijken welke prijzen er voor jou beschikbaar zijn. 

Gemiddelde maandelijkse energiekosten 

Om je globaal een idee te geven van de kosten die je kunt verwachten als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten hebben we de gemiddelde prijzen per maand hieronder in een tabel, per type woning, voor je weergegeven. Zo kun je bekijken wat de gemiddelde prijzen van stroom en gas per maand zijn. Update 2024 Let op: onderstaande gemiddelde energiekosten kloppen niet. Door de stijgende gas- en stroomprijs zijn de gemiddelden maandelijkse energiekosten gestegen. De overheid compenseert huishoudens met een prijsplafond. Klik hier om jouw verwachte energiekosten voor 2023 te berekenen

Type woning1 persoon 2 personen3 personen4 personen5 personen
Flat€99€121€135€145€156
Tussenwoning€107140€€154€164€173
Hoekwoning€131€154€164€174€183
2 onder 1 kap€145€169€179€189€197
Vrijstaand176€€198€208€218€239