Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energiecontract met variabele tarieven

Wie een nieuw energiecontract afsluit kan eigenlijk kiezen voor 2 type contracten: een contract met vaste tarieven of een contract met variabele tarieven. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de laatste variant. Bij variabele energietarieven kan de prijs van gas en stroom variëren gedurende de looptijd van het contract. De energieprijzen kunnen dalen, maar ook stijgen. De tarieven van gas en stroom worden meestal 2 keer per jaar aangepast. Aan het begin van het jaar op 1 januari, en halverwege het jaar op 1 juli. Wanneer de energieprijzen erg volatiel zijn kan het zelfs zijn dat de energieprijzen meerdere keren per jaar worden vastgezet. 

 • Variabele energietarieven bewegen mee met de actuele gas- en stroomprijs
 • Gaat de prijs van gas en stroom omlaag? Dan profiteer jij daarvan
 • Maar het werkt ook de andere kant op: gaan de prijzen van energie omhoog? Dan gaat ook jouw rekening omhoog
 • In de regel zijn contracten met het variabele tarief duurder dan vaste tarieven 

 


Vaste tarieven zijn meestal goedkoper
Wat is nu goedkoper, vaste tarieven of de variabele energieprijzen? Wanneer je gebruik maakt van onze vergelijker kom je al gauw tot de ontdekking dat het vaste tarief een stuk lager ligt.  Variabele energietarieven zijn in de regel dus duurder dan vaste tarieven. Toch is het verstandig om altijd even de actuele prijzen te controleren. 

Wanneer is het interessant om te kiezen voor variabele tarieven?

Sta je op het munt om over te stappen van energieleverancier, of ga je voor het eerst een energiecontract afsluiten? Dan is  het vaak verstandig om te kiezen voor een contract met vaste tarieven. Verwacht je dat de energietarieven gaan stijgen? Dan kan het wel interessant zijn om variabele tarieven te kiezen.

Wat is goedkoper, vaste of variabele tarieven?

Dit is afhankelijk van de actuele omstandigheden. Maar in de praktijk is het zo dat een contract met vaste tarieven voordeliger is dan variabele tarieven. Bij een contract met vaste tarieven ontvang je vaak een hoge welkomstbonus. Dat is bij variabele energieprijzen vaak niet het geval

Ik kies voor variabele prijzen, wanneer worden de prijzen aangepast?

Wanneer je een contract hebt op basis van variable tarieven dan worden de prijzen meestal 2 keer per jaar aangepast. Dat gebeurt op 1 januari aan het begin van het jaar, en op 1 juli

Kan ik een contract met variabele tarieven op elk moment opzeggen?

Veel energiecontracten met variabele prijzen zijn direct opzegbaar. Dus deze kan je ook direct weer opzeggen. Maar let op: er zijn ook contracten met variabele tarieven die wel een bepaalde looptijd hebben (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar).

Goedkoopste energiecontract met variabele tarieven augustus 2022

Vind jij het een prettig gevoel dat jij altijd de eerlijke/meest actuele prijs voor jouw gas en stroom betaalt? Dan passen variabele tarieven bij jou. Je profiteert op het moment dat de prijzen op de landelijke energiemarkt dalen. Maar je snapt ook dat – wanneer de prijzen op de energiemarkt omhoog gaan – dit invloed heeft op jouw energierekening.

Met onze energievergelijker vind je razendsnel de goedkoopste energieleverancier met variabele tarieven van augustus 2022. Dit werkt feitelijk als volgt:

 1. Vul jouw postcode en huisnummer in
 2. Kies het geschatte verbruik of kies jouw gezinssituatie
 3. Kies eventueel voor groene of grijze stroom
 4. Kies onder het kopje “contractduur” voor “variabel”
 5. Je vergelijkt nu meteen alle contracten met variabele tarieven. Vaak hebben deze een looptijd van 1 maand. Dit noemen we ook wel het modelcontract. Je kunt dus snel weer opzeggen
 6. Bovenaan vind je direct de goedkoopste leverancier staat
 7. Klik op “bekijk” om het bewuste energiecontract meteen online af te sluiten