Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Goedkoopste energieleverancier mei 2024

Waarom te veel betalen voor energie als het goedkoper kan? Op Energiehunter.nl vind je altij de goedkoopste energieaanbieder met de scherpste acties. Gas is gas, en stroom is stroom. Waar je ook klant bent, elke energiemaatschappij zorgt dat de kachel brandt, er warm water uit de kraan komt en er stroom uit de stopcontacten komt. Er bestaat niet zoiets als kwalitatief goede of minder goede stroom of gas. Via onze vergelijker vind je razendsnel de meest goedkope energieleverancier van mei 2024. Vind je het belangrijk dat jouw stroom en gas op een duurzame manier wordt opgewekt? Raadpleeg dan ook onze pagina groene energie

 • In Nederland zijn er meer dan 20 verschillende energiemaatschappijen
 • Prijzen en aanbiedingen wisselen bijna wekelijks
 • Het is onmogelijk om handmatig alle prijzen en aanbiedingen naast elkaar te zetten
 • Energiehunter.nl helpt jou daarbij: vul je postcode + huisnummer in, maak een schatting van jouw verbruik, en vergelijk alle grote aanbieders
 • Je ziet meteen een lijst met de goedkoopste aanbieders voor jouw woonplaats en verbruik. Overstappen doe je veilig en snel op de website van de aanbieder

Welke energie aanbieder is het goedkoopste?

Energie aanbieders met elkaar vergelijken wordt doorgaans niet als “leuk” ervaren. Het aanbod is enorm, het is allemaal best ingewikkeld, en waarom zou ik overstappen als het nu ook goed is? Toch is het interessant om elk jaar opnieuw de verschillende Nederlandse energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken. Waarom dat zo is? Dat leggen wij jou graag uit. 

Waarom elk jaar overstappen van energie loont
Als consument ga je er eigenlijk wel van uit: als ik ergens lange tijd klant ben, en loyaal blijf aan één organisatie, dan wordt ik toch wel beloond met een mooie korting? In veel branches werkt het wel zo. Maar de energiemarkt is een bijzondere wereld. In plaats van dat het loont om je voor langere tijd te binden aan één maatschappij, is het financieel een stuk aantrekkelijker om elk jaar over te stappen van leverancier. 

Energieleveranciers zijn constant op zoek naar nieuwe klanten. Immers, aan hoe meer huishoudens zij stroom en gas kunnen leveren, des te voordeliger zij hun energie weer kunnen inkopen. Om nieuwe klanten te trekken moeten maatschappijen goed zichtbaar zijn in energievergelijkers zoals Energiehunter.nl. Vaak doen zij dit met hoge welkomstkortingen en cashback-acties. Wie elk jaar opnieuw profiteert van zo’n actie is onder aan de streep veel voordeliger uit. Dit voordeel kan wel oplopen tot €300 per jaar. 

En hoe vind ik dan de voordeligste aanbieder?

Nu je begrijpt waarom het zo belangrijk is dat je elk jaar opnieuw switcht van energieleverancier wil je natuurlijk weten hoe je de goedkoopste aanbieder kunt vinden. Hier hebben wij een handig en bruikbaar stappenplan voor geschreven. Deze kan je hieronder bekijken. 

 1. Vul jouw gezinssituatie in

  Geef als eerste aan hoe jouw huishouden eruit ziet. Ben je alleen, woon je samen, of gaat het om een klein-, middel-, of groot gezin?

 2. Voer jouw postcode en huisnummer in

  Energietarieven verschillen per woonplaats. Dat heeft te maken met de toeslag van de netbeheerder en in welke gasregio je woont. Door je postcode + huisnummer in te vullen weten we precies hoe hoog deze toeslagen zijn, en tonen wij de juiste prijzen.

 3. Kies het geschatte verbruik

  Op basis van de gekozen gezinssituatie maken wij een schatting van jouw verbruik. Maar je kunt dit ook aanpassen. Bekijk het jaaroverzicht van jouw vorige energierekening en ontdek hoeveel je verbruikt. Vul dit aantal kWh en M3 in, op die manier kloppen de getoonde prijzen perfect met jouw verbruik. Heb je zonnepanelen? Geef dan aan hoeveel kWh je jaarlijks opwekt

 4. Kies het gewenste energiecontract

  wil je groene stroom of heb je geen voorkeur. En wil je een contract met variabele tarieven, of wil je de prijzen vastzetten voor 3 of 5 jaar? Met behulp van de filters kan je het energiecontract helemaal samenstellen zoals jij dat wilt

 5. Kies energieleveranciers die je wilt vergelijken op prijs

  In de volgende stap kan je specifieke energieleveranciers selecteren je je juist wel of niet wilt meenemen in de vergelijking. Heb je voorkeur voor een bepaalde aanbieder? Vink deze dan aan. Heb je slechte ervaringen met een bepaalde maatschappij, dan kan je deze hier uitzetten

 6. Prijzen vergelijken

  Alles ingevuld? In het overzicht vind je nu een lijst met alle energieleveranciers die hun diensten aanbieden op jouw adres en met jouw voorkeuren. Standaard zijn de aanbieders gerangschikt op prijs. De goedkoopste aanbieder staat dus bovenaan! Je ziet meteen wat de kosten per maand zijn. Voor het overzicht kan je ook kiezen voor “prijzen per jaar”. Zo weet je meteen wat je op jaarbasis kwijt bent aan gas en stroom.

 7. Het nieuwe contract afsluiten

  Een aanbieder gevonden met een prijs die jou aanstaat? Klik dan op de knop “Bekijk”. Je wordt nu rechtstreeks doorgestuurd naar de website van de energieleverancier. Hier kan jij vervolgens het nieuwe contract afsluiten. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.

Veelgestelde vragen over de prijzen van energiemaatschappijen

Meer weten over het vinden van de goedkoopste leverancier, of de totstandkoming van de verschillende tarieven? In de onderstaande FAQ vind je de meest gestelde vragen inclusief een kort en bondig antwoord. Staat jouw vraag hier niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. 

Waarom zijn jullie prijzen lager dan op de website van de aanbieder zelf?

Dat komt omdat energieleveranciers graag willen opvallen op energievergelijkers als die van ons. De aanbieders zijn constant op zoek naar nieuwe klanten en hopen met scherpe tarieven en hoge welkomstkoringen jou over te halen. Daarom zijn de prijzen in onze vergelijker doorgaans een stuk lager dan op de website van de energiemaatschappij zelf.

Kan ik het beste kiezen voor een 1-jarig contract of een langlopend contract?

Ons advies is om altijd te kiezen voor een éénjarig contract. Op die manier kan je elk jaar opnieuw leveranciers met elkaar vergelijken. Je profiteert dan altijd weer van de laagste stroom- en gastarieven. Bovendien profiteer je elk jaar opnieuw van de welkomstbonus.

Is groene energie duurder dan grijze energie?

Meestal is groene stroom en groen gas iets duurder dan grijze energie. Maar de laatste jaren zien we dat dit verschil steeds kleiner wordt. Voor een paar euro per maand extra heb je vaak al een prima energiemaatschappij met groene energie uit Nederland.

Wanneer ontvang ik de korting van de energieleverancier?

De welkomstkorting of cashback wordt meestal uitgekeerd aan het einde van de contractperiode. Wanneer je een éénjarig contract afsluit, krijg je aan het einde van de periode deze korting op je rekening gestort. Op die manier hoopt de leverancier dat je niet tussentijds als switcht van aanbieder.

Kan ik het beste kiezen voor een korting in geld of een cadeau?

Bij veel energiemaatschappijen kan je niet alleen kiezen voor een mooie welkomstkorting in euro’s, maar ook in de vorm van een cadeau of cadeaukaart. Denk aan een tablet, playstation 4 of een Bol.com cadeaukaart. In de regel is het beter om te kiezen voor een geldbedrag. Meestal is de korting in euro’s hoger dan in de vorm van een kado.