Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Grijze Energie

Op dit moment wordt minder dan 20% van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt. Dat betekend dat meer dan 80% nog grijze energie is. Is deze energie slecht voor het milieu? Kun jij hier expliciet niet voor kiezen? Op deze pagina gaan verder in op de diverse vormen van grijze energie. 

Een contract met grijze energie afsluiten

Wil jij direct bekijken welke energieleveranciers grijze energie leveren? Dan kun je hieronder onze vergelijker gebruiken. Voer je postcode en verbruik in. Om de standaard energiecontracten te bekijken klik je niet op de optie ‘groene energie’. Je zult nu voornamelijke de meer traditionele stroombronnen krijgen afkomstig uit kolencentrales en kernenergie en standaard aardgas. Je kunt snel de prijzen van juli 2024 vergelijken en bekijken welke grijze maatschappij de beste tarieven hanteert. Een pakket afsluiten kan vervolgens heel eenvoudig online.


1. Grijze stroom

Veel van onze stroom wordt tegenwoordig duurzaam opgewekt via zonnepanelen, windmolen of waterkracht. Toch wordt het merendeel nog opgewekt met vervuilende energiefabrieken. Deze geproduceerde grijze elektriciteit kun je bij veel grote maatschappijen nog afsluiten en vastzetten voor 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar.

2. Grijze gasbronnen

Al het aardgas dat wij in Nederland gebruiken is in principe schadelijk voor het milieu. Er zijn echter energiebedrijven die dit CO2 compenseren met hun ‘groene’ activiteiten. Ze planten bijvoorbeeld bomen of dragen bij aan andere duurzame initiatieven. Gas wordt gebruikt voor de centrale verwarming, warm water en om op te koken. Je kunt zelf diverse investeringen doen om minder energie te gaan gebruiken.

3. Kolencentrales

De meest bekende elektriciteit-centrale is wel de kolencentrale. Steenkool wordt hier verbrand en omgezet in bruikbare stroom. Kenmerkend zijn de grote pijpen bij deze fabrieken die vies lucht en CO2 uitstoten. De opwarming van de aarde is hier mede aan toe te schrijven. Het is belangrijk zo snel mogelijk om te schakelen naar biomassa of andere duurzamere manieren.

4. Kernenergie

Veel mensen twijfelen of kernenergie wel onder de grijze bron hoort. De mening zijn verdeeld omdat de energie zelf schoon wordt opgewekt maar het kernafval nog 100den jaren radioactief is. Dit moet op betrouwbare wijze verwerkt en opgeslagen worden. De effecten hiervan op het milieu zijn nog onvoldoende onderzocht.

5. Broeikasgassen

Broeikasgassen zijn gassen in de atmosfeer van de Aarde met het eigenschap om warmte te absorberen en omzetten in alle richtingen om het vervolgens weer af te geven. Veel gassen zijn schadelijk voor het milieu en zorgen voor de opwarming van de aarde. Het gaat dan om CO2 uitstoot die vrijkomt bij productie van grijze energie. Met name uit de vieze steenkoolcentrales.


Van grijze energie naar duurzame energie

Het is natuurlijk belangrijk dat we ons bewuster worden van de herkomst van energie. Gelukkig hebben we inmiddels ook veel schonere alternatieven gevonden waarmee we ons kunnen voorzien van groen gas en groene stroom. Denk aan zon, wind en water. Over een jaar of 30 zullen we volledig overgaan op deze milieuvriendelijke energie. Kun jij je het al voorstellen? Je kunt nu al je steentje bijdragen door bewust te kiezen voor duurzame energie in onze vergelijker. Je krijgt dan verantwoorde stroom en CO2 gecompenseerd gas.