Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Grijze stroom vergelijken juni 2021

Meer weten over grijze stroom? Op energiehunter.nl vind je alle informatie over deze meest klassieke vorm van elektriciteit die langzaam aan het verdwijnen is. We gebruiken allemaal volop stroom. Denk aan de televisie, huishoudelijke apparaten of het opladen van je smartphone. Een groot deel van de elektriciteit die we op dit moment gebruiken is nog grijs. Maar wat is grijze stroom? En waarom is het zo belangrijk dat we overstappen op groene stroom? Op deze pagina lees je er alles over!

  • Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen
  • Dat kan zijn kolen, gas of aardolie
  • Dit is geen duurzame manier van stroom opwekken. 
  • Dat komt omdat er bij de productie veel Co-2 vrijkomt 
  • Daarnaast zijn bronnen als kolen, aardolie en gas uitputbaar. Ze raken langzaam op
  • Op dit moment kunnen we nog niet zonder grijze elektriciteit. Er is simpelweg nog niet voldoende groene stroom voor alle huishoudens

Goedkoopste grijze stroom leveranciers 

Grijze stroom is (vaak) goedkoper dan groene stroom. Grijze elektriciteit word gewonnen uit fossiele brandstoffen als kolen en aardolie. Vergelijkbaar met grijs gas. Bij de verbranding van deze brandstoffen komen er gassen als Co-2 vrij. Dit heeft een negatieve impact op het klimaat. De enorme hoeveelheid Co2 die wordt uitgestoten zorgt namelijk voor een stijging van de temperatuur op aarde. En dat heeft weer een enorme impact op mens en milieu. Omdat we voorraad van fossiele brandstoffen niet oneindig is, is het belangrijk dat we langzaam maar zeker overstappen op groene energie. 

We gebruiken nog steeds grijze elektriciteit
Omdat er nog niet genoeg groene stroom wordt opgewekt, gebruiken we nog steeds veel grijze elektra. Ongeveer 15% van de stroom die we gebruiken wordt op een duurzame manier opgewekt. Liefst 85% is dus nog grijs! Zoek jij een voordelige leverancier van grijze stroom? Via onze vergelijker kan je eenvoudig zoeken op grijze leveranciers. Voer je postcode in, vul het geschatte verbruik in, kies voor “Grijze stroom”, en vergelijk direct alle grote Nederlandse energiemaatschappijen op prijs. 

Veelgestelde vragen over grijze elektriciteit

Er zijn nogal wat vragen rondom grijze stroom. Waar komt het vandaan? Is het echt zo slecht? Is groene stroom duurder? En waar valt kernenergie eigenlijk onder? We hebben de belangrijkste vragen verzameld in de handige FAQ. Deze kan je hieronder bekijken. Heb jij zelf een vraag? Neem gerust op met onze klantenservice. 

Valt kernenergie ook onder grijze stroom?

Een belangrijk deel van de stroom die we gebruiken wordt opgewekt in kerncentrales. Kernenergie staat al jaren ter discussie. Voorstanders vinden kernenergie een duurzame vorm van energie opwekken. Het is goedkoop en heeft geen direct negatieve invloed op het klimaat. Tegenstanders zijn niet blij met het radioactieve afval wat duizenden jaren bewaard moet blijven. Zij willen het nageslacht hier niet mee opzadelen. Veel energieleveranciers beschouwen kernenergie op dit moment als “grijze stroom”.

Waar komt grijze stroom vandaan?

Grijze stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die niet duurzaam zijn. Dit zijn bronnen die veel CO2 uitstoten en bovendien uitputtelijk zijn. Ze zullen op een gegeven moment opraken. De meeste grijze stroom is afkomstig van kolen en aardgas.

Is grijze stroom goedkoper dan groene stroom?

Het prijsverschil tussen grijze- en groene stroom wordt steeds kleiner. Hoewel het opwekken van groene stroom kostbaarder is dan grijze stroom zijn de prijsverschillen beperkt. Dat komt doordat het opwekken van groene stroom wordt gestimuleerd met verschillende subsidies. Hierdoor kan jij als consument profiteren van relatief goedkope groene stroom.

Bestaat er ook een combinatie van grijze en groene elektra?

Ja, er bestaat ook zoiets als gemengde stroom. Dit is een mix van kolen, biomassa, waterkracht en andere bronnen van energie. Dit wordt dus niet gekenmerkt als “groen”.