Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Opzeggen

Wil jij je huidige energiecontract opzeggen? Dan moet je zeker deze pagina goed doornemen. We leggen uit wat er allemaal komt kijken bij het opzeggen van je energiepakket. Soms is het namelijk helemaal niet nodig (lees: overstapservice). Ga je verhuizen naar een andere woning in Nederland? Je kunt dan gewoon overstappen of je oude abonnement meenemen (zeg dan wel je abonnement op). Is je huidige contract verlopen? Dan kun je gewoon een nieuwe afsluiten en zegt je nieuwe energieleverancier je oude pakkt op. Ze nemen dus zelf contact op met je huidige energiemaatschappij. 

Opzeggen en een nieuw energiecontract afsluiten?

Wil jij overstappen naar een nieuw energiepakket? Bekijk dan de vergelijk hieronder. Alle aanbieders zijn namelijk aangesloten bij de overstapservice. Dit is een garantie wat inhoudt dat je nieuwe aanbieder je oude pakket opzegt. Volg het volgende stappenplan:

 1. Voer je postcode en huisnummer in. Het systeem bekijkt nu in welke gasregio je woning valt en wie de netbeheerder is. 
 2. Voer je verbruiksgegevens in. Maak een schatting van stroomverbruik (in kWh) en gasverbruik (in M3).  Eventueel kun je ook klikken op een van de voorbeeld huishoudens. Er wordt dan gewerkt met een gemiddeld landelijk verbruik. 
 3. Kies een looptijd (1 jaar, 2 jaar, 3 jaar of 5 jaar) en selecteer je groene stroom afkomst (grijze stroom, duurzame energie uit Nederland of schone stroom uit Europa. 
 4. Vergelijk de prijzen en bestel je nieuwe pakket. Je oude contract wordt (indien verlopen) opgezegd door de nieuwe aanbieder. Controleer natuurlijk zelf nog wel even of dit goed is gegaan. Veel succes en geniet in april 2024 van de goedkoopste energieprijzen van Nederland. 

Kan ik opzeggen als ik ga emigreren?

Ja je kunt opzeggen maar wel met een opzegboete indien de looptijd van het contract nog niet is verstreken. Mogelijk kunt u wel het contract overzetten op naam van iemand anders.

Automatisch annuleren bij overlijden

Als een familielid is overleden kunt u voor hem/haar het contract overzetten op naam van iemand anders. Het is niet mogelijk zonder kosten te beëindigen. Wel is er een leegstandstarief mogelijk.

Situatie bij trouwen of samenwonen

Hebben jullie elke een eigen woning en wil een van beide opzeggen? Dan kan dit op de normale manier. Let op de opzegvergoeding indien het contract nog niet vrij is.

Hoe wordt dit geregeld bij een scheiding

Aangezien er bij scheiding vaak 1 iemand in de woning blijft wonen is het zaak het contract op zijn/haar naam over te zetten. Indien beide contractanten verhuizen moet 1 van beide dit pakket meenemen. Er kan natuurlijk worden opgezegd maar dat gaat helaas niet zonder opzegvergoeding.

Wat te doen bij een verhuizing?

Opzeggen bij verhuizen is in principe niet nodig. Je kunt het energiepakket meenemen naar de nieuwe woning. Dit is de normale gang van zaken. Is je contractvrij bent kun je natuurlijk wel overstappen. Let op: het kan zijn dat je in een andere gasregio gaat wonen. Dat betekend dat de gastarieven kunnen veranderen.


Hoe kan ik mijn energiepakket opzeggen?

Indien u toch uw huidige gas en stroom pakket zelf wilt opzeggen kan dat op verschillende manier. Bij sommige aanbieders is dit telefonisch te regelen via de klantenservice. Bij anderen moet je een brief sturen. Een opzegbrief versturen is wel het meest betrouwbaar (doe dit dan ook altijd aangetekend zodat je zeker weet dat je aanvraag is aangekomen en het annuleringsproces is gestart). Online zijn veel voorbeeld opzegbrieven te vinden. In de opzegbrief vermeld je duidelijk de volgende zaken:

 • Je adres
 • Je persoongegevens en klantnummer
 • Adres van energieleverancier
 • Reden van opzegging
 • Datum van verzending
 • Datum waarop het contract beëindigd moet worden
 • Vergeet de handtekening niet