Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Opzegvergoeding energie, wat is dat?

Meer weten over de opzegvergoeding rondom jouw enerigecontract? Dit is een boete die je betaalt wanneer je vroegtijdig jouw contract opzegt. Leveranciers rekenen dan vaak een boete die je moet betalen. Door die boete is het vaak niet interessant om vroegtijdig over te stappen van leverancier. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over deze opzegvergoeding. 

Wat is een opzegvergoeding voor energie?
Veel mensen kiezen voor een energiecontract met een bepaalde tijd. Dat kan zijn een contract voor 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar. Het kenmerk van een contract is dat beide partijen zich hier aan houden. De energieleverancier levert gas en stroom tegen het afgesproken tarief voor de gekozen periode. En jij als consument betaalt het besproken tarief voor gas en stroom gedurende deze periode. Maar wat als je voor einde contractdatum wilt overstappen? In dat geval heb je vaak te maken met een opzegvergoeding. Deze kan oplopen tot €125,00. Bekijk jouw contract of de algemene voorwaarden van de leverancier om te kijken hoe hoog de boete precies is. Tip: bekijk ook altijd het aanbod van jouw energieleverancier met betrekking tot het verlengen van het huidige contract


Moet ik een boete betalen als ik overstap van energie?

Dat hangt af van de situatie. We onderscheiden eigenlijk 3 verschillende momenten waarop je kunt beslissen om jouw contract op te zeggen en over te stappen naar een andere leverancier. 

  1. Op de datum dat jouw energiecontract afloopt
  2. Na de einddatum van jouw huidige energiecontract
  3. Vóór de einddatum van jouw huidige energiecontract

In het geval van scenario 1 en 2 hoef je niet te vrezen voor een boete van de energieleverancier. Je hebt jouw contract netjes uitgezeten, en je bent vrij om over te stappen. Ook als je gekozen hebt voor een modelcontract met variabele tarieven ben je vrij om over te stappen. Maar is er sprake van scenario 3? En wil je voordat jouw contract afloopt de overeenkomst beëindigen? Dan heb je wel te maken met een boete. Goed om te weten: een energiecontract zit gebonden aan een persoon en niet aan een woning. Ga je verhuizen? Dan neem je jouw huidige contract gewoon mee. 

Hoe hoog zijn de boetes voor vroegtijdig opzeggen?

Energieleveranciers mogen (gelukkig) niet zelf de hoogte van de boete voor vroegtijdig opzeggen bepalen. Hiervoor zijn er richtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit betekent dat je nooit meer dan 2 keer €125,00 = €250,00 boete betaalt. De minimale boete waarmee je maken krijgt is €50,00 voor stroom en €50,00 voor gas. In de onderstaande tabel vind je precieze hoogte van de maximale opzegvergoeding voor gas en stroom

Hoe lang loopt het contract nog?Wat is de max. hoogte van de boete?
< 1,5 jaar€50,00 stroom en €50,00 gas
1,5 – 2 jaar€75,00 stroom en €75,00 gas
2 – 2,5 jaar€100,00 stroom en €100,00 gas
> 2,5 jaar€125,00 stroom en €125,00 gas