Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Gas en stroom vergelijken juli 2024

Wil jij fors besparen op jouw energierekening? Start met gas en stroom vergelijken!  Op energiehunter.nl vind je de beste energie aanbiedingen zodat je niet langer teveel betaalt voor gas en licht. In Nederland zijn er ontzettend veel verschillende energiemaatschappijen. Je kunt bij ruim 20 verschillende leveranciers een contract afsluiten. En elke aanbieder heeft ook weer allerlei verschillende contracten. Een modelcontract met variabele tarieven, een vast contract voor 1, 3 of 5 jaar, een contract met groene stroom uit Nederland en ga zo nog maar even door. 

Hoe vind ik de laagste prijs voor gas en stroom?
Voor de meeste mensen is het heel simpel: “ik wil de laagst mogelijke prijs voor gas en licht”. En dat snappen wij maar al te goed. Gas is gas, en stroom is stroom. Er zit geen verschil in de kwaliteit van de verschillende leveranciers. Met behulp van de onderstaande vergelijker kan je razendsnel zoeken naar de goedkoopste gas en stroom leverancier van juli 2024 in Nederland. Beide producten liever apart afsluiten? Zie ook onze vergelijking van alleen gas en alleen stroom

 • Gas gebruiken we voor de verwarming en warm water 
 • Stroom gebruiken we voor onze elektrische apparaten
 • De gemiddelde stroomprijs in 2024 ligt op €0,22
 • De gemiddelde gasprijs in 2024 bedraagt €0,76
 • De gemiddelde energierekening voor een huishouden met 2 personen ligt op €150,00 per maand
 • Dankzij onze gas-en-stroom-vergelijker bespaar je tot wel €300,00 per jaar. 

Goedkoopste gas en stroom tarieven

Veel Nederlanders betalen te veel voor gas en elektra. Dat komt omdat veel gezinnen niet overstappen van leverancier, maar hun huidige contract vaak laten doorlopen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Immers. als je goede ervaringen hebt met een bepaalde maatschappij, waarom zou je dan overstappen? Toch loont het in de energiewereld wel om elk jaar opnieuw over te stappen. Wie slim is kiest elk jaar opnieuw een nieuw éénjarig contract met de scherpste tarieven en de hoogste cashback-korting. Op die manier kan je tot wel €350,00 per jaar besparen op gas en stroom. 

Benodigde tijd: 10 minuten

Het goedkoopste leveranciers vergelijken en overstappen

 1. Kies type huishouden

  Geef allereerst aan hoeveel mensen er in de woning leven.

 2. Vul postcode en huisnummer in

  Omdat de gas- en stroomprijzen afhangen van jouw woonplaats is het belangrijk om je postcode en huisnummer in te vullen. Op die manier vergelijk je alleen leveranciers die beschikbaar zijn, en zie je direct de accurate prijzen.

 3. Het geschatte verbruik invullen

  Om een goede berekening te kunnen maken is het belangrijk dat je invult hoeveel m3 gas en kWh stroom je per jaar verwacht te gebruiken. Dit kan je vinden op het laatste jaaroverzicht. Je kunt ook gebruik maken van de schattingen die onze tool maakt.

 4. Energiecontract kiezen

  Hier geef je aan wat voor type contract je wil. Je kunt kiezen voor een modelcontract met variabele tarieven. Maar je kunt de prijzen ook vastzetten voor 1, 3, of 5 jaar. Wij adviseren normaal gesproken een vast éénjarig contract.

 5. Energieleveranciers vergelijken

  Nu je alle gegevens hebt ingevuld kan het vergelijken beginnen. Je ziet rechts alle beschikbare maatschappijen die voldoen aan jouw wensen. Deze zijn standaard gesorteerd op prijs. De goedkoopste aanbieder van gas en stroom staat dus altijd bovenaan!

 6. Het afsluiten van het contract

  Een interessante stroom en gas aanbieding gevonden? Klik op de knop “bekijken”. Je wordt dan doorgestuurd naar de website van de leverancier. Daar kan je het contract op je gemak afsluiten. Er geldt altijd 14 dagen bedenktijd. Dankzij de overstapservice zegt jouw nieuwe leverancier normaal gesproken het oude contract op.

Gemiddeld energieverbruik Nederlandse huishoudens

Ben je benieuwd hoeveel euro jouw energierekening gaat uitpakken. Of wil je gewoon eens vergelijken hoe veel gas en stroom jij consumeert vergeleken met andere gezinnen in Nederland? In de onderstaande tabel vind je het gemiddeld gas- en stroomverbruik van verschillende type huishoudens. Let op: dit zijn slechts gemiddelden. Het energieverbruik hangt uiteindelijk van 3 belangrijke factoren af:

 1. Grootte van het gezin (het aantal personen in het huishouden)
 2. Het type woning (een kleine flat heeft veel minder gas nodig dan een grote vrijstaande woning)
 3. Energiebesparende maatregelen. Zaken als ledlampen, tochstrips of een waterbesparende douchekop kunnen het energieverbruik (en dus de kosten0 drastisch terugdringen. 
Type gezinGasverbruikStroomverbruik
Gezin met 3 kinderen1.850 m35.400 kWh
Gezin met 2 kinderen1.730 m34.700 kWh
Gezin met 1 kind1.550 m34.100 kWh
Stel zonder kinderen1.025 m33.000 kWh
Alleenstaand700 m31900 Kwh

Gasverbruik per type woning
In de tabel hierboven kijken we met name naar het type huishouden. Naarmate er meer mensen in een huis wonen stijgt natuurlijk het stroom- en gasgebruik. Maar niet alleen het type huishouden heeft invloed op het gemiddeld verbruik. Ook het type woning zegt veel over het gemiddelde verbruik. Dit geldt vooral voor het gasverbruik, en in mindere mate voor het stroomverbruik. Immers, hoe groter de woning, des te meer er verwarmd wordt, en des te groter het gasverbruik. 

Type woningGasverbruik per jaar
Appartement / Flat950 m3
Tussenwoning1.400 m3
Hoekwoning1.650 m3
2 onder 1 kap1.700 m3
Vrijstaande woning2.300 m3