Installatie van jouw energieaansluiting
Energie kan op allerlei manieren worden opgewekt. Denk aan kolencentrales, windmolens, zonne-energie of kernenergie. Maar hoe komt de stroom en het gas dat in Nederland, Europa of elders in de wereld wordt opgewekt in jouw woning terecht? Hiervoor is een goede installatie noodzakelijk. Op deze pagina kan je meer lezen over alles wat komt kijken bij de “installatie” van energie.
We bespreken 4 belangrijke thema’s: de netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor transport van gas en stroom, de slimme meter die meterstanden automatisch doorgeeft, het verschil tussen de enkele- en dubbele meter, en het voordeel van een slimme thermostaat.
Netbeheerders
Netbeheerders spelen een belangrijke rol in het transporteren van gas en stroom van A naar B. Partijen als Stedin, Liander en Enexis dragen zorg voor de aanleg, onderhoud en het beheer van het netwerk. Op onze pagina over netbeheerders kan je meer lezen over de verschillende beheerders die er zijn in ons land.
Slimme meter
In steeds meer meterkasten hangt tegenwoordig een slimme meter. Dit is een nieuw soort meter die jouw stroom- en gasverbruik op afstand uitleest. Het verbruik wordt rechtstreeks doorgestuurd naar de energieleverancier. Vaak kan jij deze gegevens ook (realtime) bekijken in jouw account of in de App. Het grote voordeel is dat je zelf geen meterstanden meer hoeft door te geven. Bovendien heb je altijd inzicht in je actuele verbruik. Zo kan je snel een termijnbedrag aanpassen.
Enkele of dubbele meter
De meeste meters hebben 2 telramen: één voor het dagtarief, en één voor het nachttarief. Slimme meters zijn digitaal en hebben ook 2 telramen. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract bepaal je zelf of je kiest voor de enkele meter of dubbele meter. Wanneer je hier voor kiest betaal je een ander tarief voor energie je ’s avonds / ’s nachts gebruikt.
Slimme thermostaat
Iets wat de laatste jaren in opkomst is, is de slimme thermostaat. Steeds meer huishoudens hebben een Toon of Nest in huis hangen. Een slimme thermostaat leert jouw woning kennen. Op die manier weet het apparaat precies wanneer jij thuis bent. Daar kan het systeem dan het stookgedrag op aanpassen. Daarnaast kan je ook op afstand de temperatuur regelen. Dergelijke functies kunnen een interessante energiebesparing realiseren.