Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Dubbele Meter

Misschien ben jij wel bekend met de dubbele meter (tegenhanger van de enkele meter, of het enkele tarief). Vroeger had een meter (in de meterkast) twee telramen. Gezien we nu werken met slimme meters is dat verleden tijd. Het concept van de dubbele meter en het dubbele tarief bestaat echter nog wel. Op deze pagina leggen we uit wat dit is en wanneer het verstandig is te kiezen voor een dubbel tarief.

Dubbel tarief met de dubbele meter

Als jij een continue tarief contract hebt betekend dit dat je altijd 1 tarief betaald. Het maakt daarbij niet uit hoe laat het is. Een dubbel tarief is echter een energieprijs-model waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen dag en nacht tarieven. De prijs van energie is ’s nachts namelijk goedkoper dan overdag. Wil jij direct een nieuwe goedkoper abonnement afsluiten? Bekijk dan onze vergelijker hieronder. Vindt direct uit wat voor jou de meest handige tariefoptie is. Op basis van je verbruik berekenen wij het meest voordelige energiecontract.


Wanneer geld het dagtarief

Dit is overdag. Vaak van 07:00 in de ochtend tot 21:00 in de avond. Een andere woord voor dit type stroomverbruik is ook wel de piekuren. Piekuren zijn tijden waarop veel mensen in Nederland stroom verbruiken. Vooral mensen die overdag veel thuis zijn, zoals gezinnen met kinderen, verbruiken in deze periode de meeste energie.

Wanneer geldt het nachttarief

Dat is ’s nachts. Doorgaans van 21:00 of 22:00 tot 06:30 in de ochtend. In de volksmond hebben we het hier ook wel over daluren. Dit zijn moment op een dag waarop weinig mensen gebruik maken van stroom. ‘S nachts vooral mensen in bijvoordbeeld de zorg met nachtdiensten, jongeren en gezinnen zonder kinderen makkelijk in staat hun energieverbruik te plannen.

Wanneer kiezen voor dubbeltarief

Als jij veel invloed hebt op je stroomverbruik en overdag weinig thuis bent kan het interessant zijn de dubbele energiemeter tarieven te gebruiken. ‘S nachts wassen bijvoorbeeld is dan veel goedkoper. Het vergt wel meer planning om hier voordeel uit te halen.

Om welke meet-apparaat gaat het hier?

In de meterkast vind je twee afzonderlijke meters; namelijk die voor gas en die voor stroom. De twee verschillende tarieven gelden alleen voor stroom / elektriciteit en niet voor gasverbruik.