Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energiecontract met daluren

Sluit je een nieuwe energiecontract af? Dan kan je aangeven dat je een dubbele meter hebt, en dat je gebruik wilt maken van daluren en piekuren. Tegenwoordig zit op de slimme meters standaard een dubbele meter ingebouwd. Als je gebruik maakt van het dubbele tarief dan betaal je 2 verschillende energietarieven: een tarief voor in de daluren, en een tarief voor in de piekuren. Reken je alle energie gewoon tegen één tarief af? Dan spreken we van het enkeltarief

Met daluren bedoelen we de uren waar je een lager tarief betaalt voor stroom. Dit geldt dus niet voor gas, daarvoor betaal je altijd hetzelfde tarief. In de jaren 60 is de nachstroom ingevoerd om het stroomnetwerk in balans te houden. Het moest mensen aanmoedigen om in de avond en nacht meer stroom te gebruiken, zodat er overdag voldoende stroom beschikbaar is. Tegenwoordig kan het stroomnet de vraag met gemak aan. Het principe van daluren en piekuren is dus eigenlijk niet meer nodig. Toch is het nog steeds mogelijk om te kiezen voor het dubbele tarief

  • Daluren zijn uren waar je een lagere prijs betaalt voor stroom
  • Het is in de jaren 60 ingevoerd om overbelasting om het stroomnet te voorkomen
  • Daluren beginnen om 23:00 en eindigen op 07:00. Op zaterdag, zondag en op feestdagen is het daltarief de hele dag van toepassing
  • Tegenwoordig maken nog maar relatief weinig gebruik van het dubbele tarief
  • De besparing van het daltarief is nog maar klein. Het gaat slechts om enkele tientjes per jaar. Zie ook het gemiddelde energieverbruik in Nederland

Is het dubbeltarief met daltarief interessant?

Wanneer je kiest voor het dubbeltarief heb je te maken met 2 tarieven. Het piektarief dat overdag geldt, en het daltarief wat ingaat in de avond/nacht, weekenden en op feestdagen. Het gereduceerde tarief tijdens de avonduren noemen we daltarief, laagtarief of nachttarief. 

Wanneer gaat het daltarief in?
Het daltarief geldt in de avond, nacht, in het weekend en op zondagen. In Noord-Brabant en Limburg werkt het net iets anders als in de rest van Nederland. 

  • Het nachttarief loopt in Noord-Brabant en in Limburg van 21:00 tot 07:00
  • In de rest van Nederland loopt het laagtarief van 23:00 tot 07:00
  • Voor heel Nederland geldt dat het daltarief ook loopt in weekenden en op feestdagen
Is het dubbeltarief financieel gezien interessant?

Wanneer je gebruik maakt van het dubbeltarief, en jouw stroomverbruik deels naar de avond/nacht verplaats, kan je een bescheiden besparing realiseren. Wanneer het je lukt om vrijwel alle stroom tegen het nachttarief te gebruiken, bespaar je ongeveer €40-€50 per jaar.

Let op: om er van te profiteren moet je minimaal 50% van het stroomverbruik in de daluren laten plaatsvinden. De gemiddelde besparing die voortvloeit uit het lage tarief bedraagt slechts €5,00 tot €10,00 per jaar.

Wat is een nadeel van het daltarief?

Wanneer je kiest voor een dubbele meter moet je ten minste 50% van jouw stroom in de daluren gebruiken. Dat is voor sommige huishoudens best wel een uitdaging. Je zult de vaatwasser en wasmachine vooral ’s nachts moeten laten draaien. En dat vraagt ook iets aan jouw planning. Wanneer je hier geen rekening mee wilt houden adviseren wij om niet te kiezen voor het dubbele tarief.

Waarom zijn er eigenlijk daluren en piekuren?

Het idee van een dubbeltarief met een apart daltarief voor de avond en een normaal/piektarief voor overdag stamt uit de jaren 60. In deze periode gingen mensen plots veel meer stroom verbruiken door de opkomst van allerlei apparaten. Het stroomnet had er moeite mee om dit allemaal te leveren. Vandaar dat de overheid besloot om mensen (vooral grootverbruikers) te stimuleren om de avond/nacht meer stroom te gebruiken. Tegenwoordig spelen deze problemen eigenlijk helemaal niet meer. Vandaar dat er ook nog maar weinig verschil zit tussen het dal- en piektarief.