Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Overstappen

Wil jij overstappen van energiecontract? Dat snappen wij heel goed. Elk jaar stappen 100.000den Nederlandse huishoudens over van stroom en gas pakket. Waarom? Dat kan om heel veel redenen interessant zijn. Denk dan aan:

 • Je hebt een huis gekocht en wilt op je nieuwe adres een aansluiting regelen.
 • Je contract is verlopen en je hebt nu de optie om een nieuw (goedkoper) contract te kiezen.
 • Je vind je klantenservice van je huidige maatschappij niet voldoende en zoekt wat anders.
 • Je hebt zonnepanelen laten installeren en bent benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden en teruglever-tarieven (salderen). 

In Nederland hebben we een zogenaamde overstapservice / garantie. Dat wil zeggen dat als je gaat wisselen van aanbieder, het nieuwe stroombedrijf je oude contract zal opzeggen. Er kan eigenlijk helemaal niets misgaan. Dat klikt ideaal toch? Lees hieronder direct hoe jij snel van energieleverancier kan switchen. 

Overstappen energie vergelijken 2024

In onze vergelijk hieronder kun jij direct bekijken wat op dit moment, op basis van jou postcode en verbruik, de goedkoopste leverancier is. Hiervoor hoef je slechts een aantal dingen in te voeren. Wij hebben de actuele prijzen van april 2024 doorgevoerd, dus je weet zeker dat je nergens goedkoper uit bent. De welkomstbonus (korting voor nieuwe klanten) hebben we in het maandbedrag verwerkt. Je ziet dus in 1 overzicht alle voordelige energiemaatschappijen waarnaar jij kunt overstappen. Dit regel je binnen 5 minuten!


Kan ik een boete krijgen?

Er is sprake van een overstapboete als je vertrekt bij je huidige leverancier voordat je termijn is verstreken. Als je een contract hebt afgesloten voor 3 jaar kun je niet na 6 maanden weer opzeggen natuurlijk. Soms wil de nieuwe leveranciers deze boete nog wel eens overnemen of compenseren maar daar moet je niet vanuit gaan. Wacht dus met overstappen tot je (bijna) contractsvrij bent en laat je nieuwe energiecontract ingaan op de dag dat je oude verloopt. Zo voorkom je een boete bij switchen.

Kan ik overstappen van energie met kado?

Ja. Je hebt heel veel mogelijkheden om bij het overstappen een leuke korting of cadeau te krijgen. Deze korting voor nieuwe klanten kan oplopen van €50 tot wel €400 per jaar. Deze korting wordt uitgekeerd bij de jaarrekening (na 1 jaar leveren). Stap dus niet voor die tijd over. Er zijn ook abonnement voor gas en stroom met kado’s als tablets, telefoons, playstation, xbox een cadeaubon en meer.

Naar welke gas licht leverancier kan ik overstappen?

In principe heb je bij het wisselen van energiemaatschappij volledige vrijheid. Als je bij Vattenfall zit kun je overstappen naar Essent, Eneco, Powerpeers of een van de andere populaire bedrijven. Stel dat je een contract bij Greenchoice hebt, dan kun je switchen naar energiedirect of budget energie, maar natuurlijk niet een nieuw contract bij Greenchoice afsluiten. Verlengen met (cashback) korting is vaak niet mogelijk. Je krijgt dan voordeel op de tarieven voor gas en stroom. Doorgaans weegt dit voordeel niet op tegen de voordelen van overstappen!

Wanneer wissen van energiebedrijf?

Veel mensen stellen de vraag; wanneer overstappen? Dat is zoals gezegd afhankelijk van je huidige contract. Stel je abonnement loopt tot 23 april dan kun je gemiddeld twee maand voor die tijd al de overstap regelen en je nieuwe abonnement op 23 april in laten gaan. Iets laten kan ook maar hoeft niet. Eerder wisselen raden we af in verband met de welkomstkorting.


Direct wisselen van gas en stroom leverancier

Het switchen van gas licht is niet moeilijk. Hieronder hebben we een stappenplan voor je samengesteld. Onze specialisten hebben een kort en bondig lijstje voor je gemaakt waardoor je precies weet wat je moet doen tijdens het afsluiten. Naast een nieuw energiecontract kun je natuurlijk ook wisselen van gas en stroom aansluiting als het gaat apparatuur. Je kunt je CV ketel vervangen voor en HR ketel om goedkoper uit te zijn of een warmtepomp plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Dit levert ook een flinke energiebesparing op. Wist je trouwens dat jaarlijk 1 op de 8 huishoudens wisselen van energiebedrijf?

Benodigde tijd: 7 minuten

Switchen en nieuw energiecontract afsluiten

 1. Bekijk je huidige contract

  Bekijk de voorwaarden van je huidige energie-abonnement. Heb je bijvoorbeeld een 1 jarig contract en is deze verlopen? Of verloopt je contract binnenkort? Dan kun je een nieuw stroom en gas pakket met korting gaan afsluiten.

 2. Bereken je energieverbruik

  Om een goede vergelijking te kunnen maken is het belangrijk dat je inzicht krijg in je actuele stroom en gas verbruik. Hoeveel kWh elektriciteit en hoeveel M3 gas gebruik je jaarlijk? En verwacht je een stijging of daling? Maak hiervan een goede berekening voor jezelf.

 3. Doe de vergelijking

  Voer je postcode en huisnummer in zodat we weten voor welk huis je een overstap wilt regelen. De gasregio en netbeheerder wordt dan automatisch voor je opgezocht en je kunt de beschikbare energiemaatschappijen bekijken.

 4. Vul de filters in

  Gebruik de filters in onze energievergelijker om te kiezen voor bijvoorbeeld groene stroom, vaste tarieven of een flexibel modelcontract. Op basis van je ingevoerde gegevens (adres + verbruik) en de gekozen contractopties wordt de goedkoopste leverancier waarnaar jij kunt overstappen uitgerekend. Je kunt direct het voordeligste pakket afsluiten.

 5. Ingangsdatum invoeren

  Op de website van de energieleverancier kunt je tijdens het bestellen de ingangsdatum berekenen. Je geeft dus zelf aan wat het exacte moment van de gas en stroom wissel moet worden. Als je gaat verhuizen heb je maken met andere voorwaarden. Dan moet je wel zelf je huidige contract opzeggen en een nieuw pakket afsluiten.