Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energiecontract met piekuren

In Nederland kun je kiezen voor een energiecontract met 2 verschillende tarieven. Dit noemen we ook wel het dubbeltarief. Wanneer je een dubbele meter hebt kan je hier gebruik van maken. Slimme meters hebben standaard een digitale dubbele meter, hiermee kan je dus altijd gebruik maken van het dubbeltarief. Het idee is dat je jouw stroom afrekent tegen 2 verschillende tarieven. Daarbij maken we onderscheid tussen daluren en piekuren. Op deze pagina vind je meer informatie over de laatstgenoemde. We noemen dit ook wel dagstroom, het normaaltarief of hoogtarief. 

  • Wanneer je kiest voor het dubbeltarief heb je te maken met piekuren en daluren
  • Piekuren zijn overdag (tussen 7:00 en 23:00). Tijdens deze uren betaal je het normaaltarief (ook wel hoogtarief genoemd)
  • Stroom afrekenen tegen 2 verschillende tarieven is alleen interessant als je meer dan 50% van de stroom tegen het daltarief gebruikt
  • Via onze vergelijker vind je snel de goedkoopste leverancier met piekuren

Heb ik te maken met piekuren en dagstroom?

Dat hangt er vanaf of je een dubbele meter hebt, en of je gekozen hebt voor een energiecontract met dubbeltarief. Dit kan je terugvinden in je contract. Je zult dan 2 stroomtarieven vinden: een tarief voor overdag, en een tarief voor ’s avonds / ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Wanneer betaal ik het hoge tarief voor dagstroom?

Heb je een dubbeltarief? Dan is het goed om te weten wanneer de daluren en piekuren precies zijn:

Piekuren zijn tussen 7:00 en 23:00 op werkdagen, maandag tot en met vrijdag. Uitzonderingen zijn de provincies Limburg en Noord-Brabant. Hier vinden de piekuren plaat tussen 7:00 en 21:00 (ook op werkdagen van maandag t/m vrijdag). Op zaterdag, zondag, en op feestdagen geldt altijd het daltarief.

Loont het om gebruik te maken van het dubbeltarief?

Dit hebben we voor jou uitgerekend. Wanneer je elk mogelijk stroomverbruik naar de avond/nacht/weekend/feestdagen verplaatst realiseer je een bescheiden besparing van enkele tientjes per jaar. Stelregel is dat het dubbeltarief pas loont als je 50% van de stroom tegen het daltarief afrekent. De besparing is dan slechts €10,00 per jaar. Verbruik je meer dan 50% van de stroom tijdens piekuren? Dan is het dubbeltarief niet interessant.

Waarom piekuren en daluren?

Dit is iets wat uit de jaren 60 stamt. In die tijd was het energienet soms overbelast. Door de invoering van piek- en daluren hoopte de overheid dat grootverbruikers het stroomverbruik meer naar de avond en nacht verplaatsen. En met succes! Tegenwoordig kan het energienet de stroomvraag gemakkelijk aan. Vandaar dat het prijsverschil tussen dag- en nachttarief nog maar klein is.

Heb ik een andere meter nodig?

Wanneer je stroom wilt afrekenen tegen 2 aparte tarieven (piekuren en daluren), dan is een dubbele meter noodzakelijk. Een dubbele meter heeft namelijk 2 telramen: een voor het nacht- en een voor het dagtarief. Je kunt deze aanvragen bij jouw netbeheerder. Gelukkig maken we tegenwoordig steeds meer gebruik van de slimme meter. Hierin zitten standaard 2 meters verwerkt.