Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energie uit kolen

Misschien ken jij de acties van Greenpeace wel tegen de kolencentrales. Deze energiecentrales worden gezien als de meest vervuilende uit de geschiedenis. Dit vanwege de grote hoeveelheid fijnstof, NOx, SOx en CO2 die vrijkomt bij het verbrandingsproces. Als jij wilt bijdragen aan een schonere manier van energieopwekking, dan kies je bewust voor groene duurzame energie zoals wind, zon en waterkracht. In onze vergelijker kun jij kiezen voor groene stroom uit Nederland of Europa. Zo weet je zeker dat de energie die jij verbruikt CO2 gecompenseerd wordt of volledig milieuvriendelijk is.


Hoe werkt een steenkolencentrale?

De brandstof van zo’n centrale is steenkool. Deze kolen komen overal vandaan en worden verbrand. Door deze hitte komt stoom vrij wat kan worden omgezet in energie en stroom. Deze stroom wordt verzameld en geleidt naar het energienet waarnaar het kan worden geleverd aan aangesloten huishoudens. Je kunt de kolencentrales herkennen aan hun hoge gebrouwen met grote pijpen en enorme rookpluimen die stank kunnen veroorzaken. Op dit moment komt nog zo’n 25% van alle energie in ons land uit steenkool. Deze fabrieken zijn goed voor zo’n 10% van alle CO2 uitstoot.Een andere discutabele vorm is kernenergie. Het is dus erg belangrijk dat hier alternatieven voor worden gevonden, en gelukkig zijn die er ook. 


Wat is het alternatief voor steenkool?

Het alternatief van steenkool is biomassa. Het verschil is dat steenkool wordt gezien als ‘grijze’ fossiele brandstof en biomassa (omdat hier gebruik wordt gemaakt van houtpallets) als groener en duurzaam wordt beschreven.

CO2 uitstoot van een kolencentrale

Een steenkoolcentrale is een vervuilende manier van energieopwekken en dus totaal niet duurzaam. Bij het proces van verbranden van kool en opwekken van de energie komt CO2 vrij. Dit wordt middels grote pijpen de lucht in geblazen en komt in de natuur terecht. Niet heel schoon dus.

Hoe lang gaan zo’n steenkoolfabriek mee?

Over het algemeen is de levensduur van zo’n elektriciteitscentrale 30 tot 40 jaar. Het kan dus zijn dat we de komende jaren nog veel stroom uit dit soort fabrieken zullen krijgen. Op lange termijn is de verwachting echter wel dat ze allemaal zullen sluiten.