Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Modelcontract

Een modelcontract is een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Het is voor elke leverancier van gas en stroom verplicht om zo’n modelcontract aan te bieden. Het is een heel flexibele manier van energie inkopen en vooral geschikt voor mensen die tijdelijk ergens wonen, twijfelen om te tarieven vast te zetten of niet aan een lang contract willen vastzitten met het oog op verhuizing of samenwonen. De stroom en gas kwaliteit is precies hetzelfde als bij contracten voor een bepaalde periode. Je kunt elke moment overstappen en een nieuw pakket afsluiten. Vaak zijn de tarieven in deze modelovereenkomsten best scherp maar sterk onderhevig aan prijsschommelingen. Nog even kort alle voordelen op een rijtje:

  1. Een opzegtermijn van 30 dagen (of minder)
  2. Variabele scherpe tarieven
  3. Online af te sluiten
  4. Onbepaalde looptijd
  5. Mogelijk bij alle energieleveranciers

Een model-energiecontract afsluiten

Wil jij een nieuw energiecontract afsluiten? Dan kun je hiervoor gratis onze vergelijker gebruiken. Deze is hieronder te vinden. Voer je adresgegevens in. Klik op energieverbruik en voer het geschatte gas en stroom verbruik in. Nu kun je zelf aangeven of je een vast contract of flexibele tarieven wilt afsluiten. Wij rangschikken voor jou alle populaire energiemaatschappijen op basis van goedkoopste prijs. Zo weet je zeker dat je nooit te duur uit bent. 


Waarvoor kan ik zo’n modelcontract afsluiten?

Het is mogelijk om een modelovereenkomst te sluiten voor zowel gas als stroom, of een combinatie van beide. In onze vergelijker vind je daarover meer informatie. Op je energierekening kun je bekijken welk contract je op dit moment hebt. Wil je je huidige abonnement omzetten naar variabele tarieven? Neem dan even contact op met de klantenservice.

Kan ik ook wisselen naar een ander contracttype?

Als jij op dit moment een vast contract hebt dat nog een resterende looptijd heeft kun je niet omschakelen naar een modelcontract. Dat kan echter wel als je contract is verlopen. Heb je op dit moment een variabel tarief en wil je overstappen naar vaste tarieven, dan is dat mogelijk met een opzegtermijn van 30 dagen.

Wat is verstandig om te kiezen; vaste of variabele contract?

Dat ligt aan je wensen. Als je kijkt naar de prijs is het vastzetten van energie voor 1 jaar vaak extra interessant. Een contract voor 3 jaar of 5 jaar is doorgaans een stukje duurder (hoger termijnbedrag). Wil je een energiepakket voor korte termijn afsluiten, bijvoorbeeld enkele maanden, dan kun je het beste kiezen voor een modelcontract.

Welke energieleverancier heeft de goedkoopste modelovereenkomst

Het antwoord op deze vraag kunnen we je niet geven. Vattenfall, Essent en Eneco zijn scherp qua prijs, maar de tarieven kunnen ook in 2022 weer erg wisselen. Vergelijk daarom altijd de actuele prijzen (augustus 2022) om zeker te zijn dat je de goedkoopste leverancier kiest. Powerpeers, Oxxio, greenchoice of qurrent zijn ook erg interessant.