Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

energieleverancier met de laagste vaste leveringskosten

Als je jouw energierekening bekijkt dan staan hier verschillende kostenposten op. Denk aan de stroomprijs, gasprijs, de netbeheerkosten en ook de vaste leveringskosten. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat deze kosten nu precies inhouden. In deze blog lees je meer informatie over deze leveringskosten (voorheen ook wel bekend als vastrecht), en kijken we welke energieleverancier de laagste vaste leveringskosten heeft. 

  • Naast de gas- en stroomkosten bestaat je energierekening ook uit het de vaste leveringskosten
  • Vaste leveringskosten zijn de kosten die je altijd betaalt, ongeacht je energieverbruik
  • De leveringskosten verschillen flink per leverancier
  • Het gemiddelde vastrecht voor stroom en gas bedraagt in 2024 €72,00
  • Neem je zowel gas als stroom af? Dan betaal je per jaar zo’n €140 – €150 aan vaste leveringskosten
  • Bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier nemen wij ook de leveringskosten mee

Wat zijn de vaste leveringskosten?

Vaste leveringskosten zijn de kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor het leveren van gas en/of stroom. Vroeger werd dit ook wel het vastrecht genoemd. Het zijn vaste kosten omdat ze onafhankelijk zijn van de hoogte van jouw verbruik. De hoogte van jouw huidige leveringskosten kan je terugvinden op jouw energierekening of jaaroverzicht. 

Waarom betaal ik vaste kosten aan mijn energieleverancier?
Jouw energienota bestaat uit 2 onderdelen. Je hebt natuurlijk de variabele kosten voor het gas en de stroom dat je verbruikt. Maar je hebt ook te maken met vaste kosten. Deze betaal je aan jouw energieleverancier als een vergoeding voor de huur van jouw energiemeter, onderhoud aan het netwerk en service- en administratiekosten. 

Vergelijk zelf: Welke energieleverancier heeft het laagste vastrecht?

Wie wil besparen op de jaarlijkse energierekening moet dus niet alleen maar kijken naar de stroom- en gasprijs. Ook het vastrecht speelt een grote rol. In de tabel hieronder vind je de actuele vaste leveringskosten van de Nederlandse energiemaatschappijen. Op die manier kan je eenvoudig zelf zien welke maatschappij nu de laagste vaste kosten rekent. Goed om te weten: onze energievergelijker berekent deze vaste leveringskosten automatisch door in de maandprijs. 

EnergieleverancierVaste leveringskosten stroom Vaste leveringskosten gasTotaal
Budget Energie€ 23,89€ 23,89€ 47,78
Engie€ 46,92€ 46,92€ 93,84
Energiedirect€ 65,92€ 65,92€ 131,84
Oxxio€ 71,87€ 71,87€ 143,74
Vattenfall€ 71,87€ 71,87€ 143,74
Eneco€ 71,87€ 71,87€ 143,74
Essent€ 71,88€ 71,88€ 143,76
Pure Energie€ 72,60€ 72,60€ 145,20
NLE€ 83,88€ 83,88€ 167,76
Vandebron€ 105,00€ 105,00€ 210,00
PowerPeers€ 107,88€ 107,88€ 215,76
Vergelijking van de vaste leveringskosten van Nederlandse Energiemaatschappijen (2024)

Top-3 laagste leveringskosten

Uit de tabel blijkt dat er ontzettend veel verschil zit tussen de leveringskosten die Nederlandse energiemaatschappijen doorberekenen aan klanten. Het goedkoopst ben je uit bij Budget Energie waar je slechts €47,78 betaalt. VandeBron (€210,00) en PowerPeers (€215,76) zijn een stuk duurder. Hieronder vind je de top-3 leveranciers met de laagste vaste kosten:

  1. Budget Energie: €47,78 per jaar
  2. Engie: €93,84 per jaar
  3. Energiedirect: €131,84 per jaar

Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen wij vragen van bezoekers over de vaste leveringskosten of het vastrecht. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen nog eens verzameld in een handige FAQ. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Wij helpen je zo snel mogelijk met je vragen. 

Wat zijn vaste leveringskosten?

Vaste leveringskosten zijn de kosten die je altijd betaalt aan jouw energieleverancier, ongeacht wat je verbruik is. Je vind de vaste kosten op jouw energierekening en op het jaaroverzicht.

Waarom betaal ik vaste leveringskosten?

Naast het leveren van gas en stroom maakt jouw energieleverancier nog meer kosten. Denk aan administratie, klantenservice, jouw energiemeter of onderhoud aan het energienetwerk. Hiervoor betaal je een vaste vergoeding per jaar.

Wat is het verschil tussen vastrecht en vaste leveringskosten?

Deze 2 begrippen zijn hetzelfde. Vroeger werd door veel energieleveranciers de term “vastrecht” gebruikt. Tegenwoordig zien we dat energiemaatschappijen het meestal hebben over de variabele en vaste leveringskosten. Vastrecht is een ouderwets woord. Het is nu een stuk duidelijker wat het betekent.

Welke energieleverancier rekent de laagste vaste kosten?

Op dit moment heeft Budget Energie de laagste vaste leveringskosten van Nederland. Je betaalt hier € 23,89 voor stroom en ook € 23,89 voor gas. Als je zowel gas al stroom afneemt betaal je per jaar €47,78 aan vaste kosten.

Moet ik letten op de vaste leveringskosten?

Sommige leveranciers rekenen erg hoge leveringskosten. Zeker als je al een tijdje niet naar jouw energiecontract hebt gekeken kan het best zijn dat je een veel te hoog bedrag betaalt. De meeste energievergelijkers nemen deze kosten echter standaard al mee. In de prijsvergelijker zie je dus welke maatschappij onder aan de streep het meest voordelig is.

Wanneer is een laag vastrecht interessant?

Dit is afhankelijk van jouw energieverbruik. Heb je een laag verbruik? Dan is het slim om te kiezen voor lage vaste leveringskosten. Gebruik je jaarlijks veel gas en veel stroom? Kijk dan vooral naar de gas- en stroomprijs, en neem dan gerust een wat hoger vastrecht.