Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Prognose energieprijzen en corona

Gas- en stroomprijzen hangen altijd sterk af van prijs van grondstoffen, het politieke klimaat, vraag en aanbod op de wereldmarkt, economische ontwikkelingen en andere onvoorziene gebeurtenissen. Het coronavirus is inmiddels overal ter wereld aan de orde. Maar wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op de energieprijzen? En wat is de verwachting voor de komende jaren? In deze blog verzamelen we alle actuele informatie rondom corona en gas en stroomprijzen.

Maart 2020: energieprijzen flink gekelderd

Al direct na de uitbraak van het coronavirus kelderden de energieprijzen. Dat blijkt uit gegevens van verschillende grote energievergelijkers. Door de zorgen om het virus, en door de milde winter is de vraag naar energie fors gedaald. Het gevolg is lagere prijzen. De stroomprijs lag in maart 11,3% lager dan in januari 2020, de gasprijs daalde zelfs met 13,5% ten opzichte van januari 2020.

Een gunstig moment om over te stappen?

De vraag is dan ook, is het nu een gunstig moment om over te stappen vanwege de dalende energieprijzen door het coronavirus? Het antwoord is: Ja, het is slim om nu over te stappen. De vaste energieprijzen zijn in tijden niet zo laag geweest als nu. Dat geldt met name voor de gasprijs, maar ook zeker voor de stroomprijs. Wie nu overstapt kan al snel honderden euro’s per jaar besparen. Ook als je een variabel tarief hebt is het slim om hier naar te kijken. Energieleveranciers passen de prijzen vaak pas in juli 2020 aan. Tot die tijd betaal je dus nog het “oude” hoge tarief, en dat is zonde.

Vastzetten voor meerdere jaren of niet?
Een dilemma waar veel consumenten mee zitten: moet ik nu vanwege het coronavirus en de lage energieprijzen het tarief voor meerdere jaren vastzetten? Dit kan nu zeker een interessante optie zijn. Je profiteert dan ook de komende 2, 3 of zelfs 5 jaar van de vaste lage gas- en stroomprijzen. De kans dat de energieprijzen nog verder dalen is klein.

Normaal gesproken wordt consumenten niet geadviseerd om lange vaste contracten aan te gaan. Normaal gesproken is het namelijk veel voordeliger om elk jaar over te stappen en te profiteren van een welkomstkorting. Echter, de situatie is nu uniek. De kans bestaat dat de energieprijzen nu zó extreem laag zijn dat het loont om deze voor langere tijd vast te zetten.

Verwachting energieprijzen juli 2020 in verband met corona

Energieleveranciers communiceren hun gas- en stroomprijzen doorgaans op 1 januari en op 1 juli. Het is nu nog niet duidelijk wat de prijzen precies gaan doen. Op 1 juli 2020 verwachten wij hier een overzicht te tonen met de bijgewerkte tarieven. Wij verwachten dat de prijzen dan weer lager zijn dan in januari 2020.

Stroomtarief (kWh)Gastarief (m3)
Januari 2020€0,23€0,82
Juli 2020nog onbekendnog onbekend
De gemiddelde stroom- en gasprijzen in juli 2020 ten opzichte van januari 2020