Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt duurzame energie uit de lucht, bodem, of water voor het verwarmen van een woning. Lucht, bodem en water zijn oneindige duurzame energiebronnen. Dat maakt de warmtepomp een ideaal en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele installaties zoals een gasgestookte cv-ketel. doordat je weinig tot geen gasverbruik meer hebt, neemt je stroomgebruik wel toe. Hieronder kun jij direct bekijken wat de voordeligste stroomcontracten van maart 2024 zijn. Zo kun je een warmtepomp voordelig van elektriciteit voorzien.


Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of water. De warmtepomp brengt deze energie van een laag temperatuurniveau naar een hoog temperatuurniveau door middel van een compressor om de druk te verhogen. Hiervoor maakt de warmtepomp gebruik van een speciaal medium, namelijk een koudemiddel, die warmte kan transporteren. Vervolgens wordt deze warmte aan een afgifte-systeem in de woning afgegeven, bijvoorbeeld in de vorm van vloerverwarming of verwarming van tapwater voor douche of bad. Het expansieventiel, wat gebruikt wordt om de druk te verlagen, zorgt er uiteindelijk voor dat het koudemiddel van een hoog temperatuurniveau naar een laag temperatuur niveau gebracht wordt zodat er weer energie uit de lucht, bodem of water kan worden gehaald. Er zijn diverse energieleveranciers die met deze innovatie bezig zijn, denk aan Essent en Vattenfall, maar ook Eneco en Engie.

Rendement van deze systemen
Een warmtepomp kan zeer hoge rendementen van meer dan 500% behalen door dat het grootste deel van de benodigde energie wordt gewonnen uit duurzame bronnen als lucht, bodem of water. Er is maar een klein gedeelte elektriciteit nodig om de duurzame energie om te zetten naar energie die te gebruiken is voor de woning. Er zijn verschillende typen bronsystemen mogelijk bij warmtepompen.

Lucht-water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Hiervoor staat er een geluidsarme unit buiten de woning om energie uit de buitenlucht te onttrekken. Het nadeel is dat dit soms wat lawaaierig is. De komende jaren verwachten we dat deze buitenunits stukken gebruiksvriendelijker gaan worden. Vooral bij nieuwbouw woningen wordt dit systeem veel toegepast.

Bodem-water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt energie uit de bodem. De bodem heeft een constante temperatuur van ongeveer 10 graden celcius. In de bodem worden één of meerdere boringen gedaan van ongeveer 150 meter diepte. In het boorgat wordt een warmtewisselaar geplaatst die gevuld wordt met water. Door het water door de wisselaar te laten stromen wordt warmte aan de bodem en het grondwater onttrokken en afgegeven aan de warmtepomp. Deze bodemwarmte systemen kunnen ook passief koelen. Dit is een groot voordeel in de zomer omdat de woning dan gekoeld kan worden met minimaal elektriciteitsverbruik.

Water-water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt energie uit de grond of oppervlaktewater en maakt gebruik van een open bronsysteem. Dit type bron wordt toegepast bij grote bedrijfspanden of als collectief systeem voor woningbouw. Het bestaat uit twee bronnen; een koude bron en warme bron. Het collectieve systeem pompt grondwater uit de warme bron omhoog waar warmte aan te onttrekken is waarmee de woning verwarmd kan worden. Het individuele systeem, een warmtepomp in de woning, zorgt ervoor dat dit uiteindelijk in de woning gebruikt kan worden.  Vervolgens wordt de overgebleven koude lucht/water in de koude bron weer in de grond gebracht. Zomers draait de richting om en wordt grondwater uit de koude bronnen omhoog gepompt om de woning mee te koelen en vervolgens wordt de warmte weer in de warme bron in de grond gebracht.

Hybride warmtepomp met CV-ketel

Als laatste heb je naast een all-elektric warmtepomp, waarbij je volledig zelfvoorzienend bent, ook de keuze voor een hybride warmtepomp systeem met CV-ketel. Hierbij plaats je naast je huidige HR-ketel een warmtepomp. Dit werkt samen in een modulerend systeem waarbij de CV ketel bijspringt op momenten dat de warmtepomp niet voldoende warmte kan afgeven. Vaak hebben we het dan over een lucht-lucht systeem waarbij mechanische ventilatie wordt gebruikt in de woning. Onze voorkeur heeft wel dat in de toekomst volledige elektrische systemen worden geplaatst in plaats van hybride systemen. Dan kun je namelijk volledig van het gas af. Voorwaarden zijn wel een goede isolatie van de woning en lage temperatuur radiatoren.

Wat zijn de meest populaire Warmtepompen?

De lucht-water en de grond-water warmtepompen worden in Nederland en
België het meest toegepast. De warmtepomp kan overal in de woning geplaatst worden, bijvoorbeeld op zolder in de kelder of onder de trap. Het is raadzaam om een warmtepomp op een lage temperatuur systeem aan te sluiten, zoals vloerverwarming, om deze zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Een warmtepomp bespaart niet alleen op de gas en elektriciteitskosten, maar draagt ook bij aan het milieu door het significant lagere co2 uitstoot en niet geheel onbelangrijk; het resultaat is een heerlijk comfortabele woning met duurzame verwarming. Eventueel is het systeem ook te combineren met een zonneboiler.