Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

HR Ketel

Wil jij thuis lekker warm water, goed kunnen douchen en een warme woonkamer? Een cv-ketel is de installatie die voor verwarming zorgt in de woning door warm water via buizen rond te pompen. Het water wordt daarbij opgewarmd in de ketel en daarna rondgestuurd via een circulatiepomp. Er bestaan verschillende soorten cv-ketels met verschillende functies.

  • Soloketels: deze ketels verwarmen enkel de woning, ze warmen geen water op voor douches en/of kranen, hiervoor is een aparte boiler of geiser vereist.
  • Combiketels: combi ketels verwarmen zowel het water voor de verwarming van de woning als dat voor de boiler. U kan kiezen uit combi- ketels met Hoog rendement (HR) en ketels met Verbeterd Rendement (VR).

Rendement cv-ketel
De term rendement slaat op het percentage energie dat effectief omgezet wordt in verwarming. Het cijfer beschrijft met andere woorden de energiezuinigheid van de ketel. Soloketels hebben een gemiddeld rendement van 80%. Dit betekent dat er ongeveer 20% van de energie verloren gaat. VR- ketels hebben een rendement van om en bij de 90% en HR- ketels bereiken het maximum rendement, 100%. Verwarmingsketels zijn ze in verschillende vermogens uitgedrukt in kW die de capaciteit beschrijven van het verwarmingstoestel. Het vermogen van uw ketel is afhankelijk van de grootte van uw huis, de ligging en de isolatie. Een alternatief van de HR-ketel is een warmtepomp.

CV Ketel vervangen voor HR Ketel

Uw CV ketel vervangen helpt om uw kosten klein als mogelijk is te houden. En indien u uw CV ketel op tijd vervangt, dan weet u zeker dat u echt niet in de kou komt te zitten. Bijna de meeste ketels worden vernieuwd omdat ze versleten zijn. Een CV ketel gaat ongeveer 12-14 jaar mee. Dan is het ook wel gedaan met de CV ketel en is die feitelijk aan vernieuwing toe. Sporadisch worden ze al vroeger vervangen, omdat dat een goedkopere optie kan zijn in plaats van maken. Als uw CV ketel van eerder dan 2010 schade heeft, is het in hele grote mate de moeite waard om een nieuwe HR ketel te af te wegen. HR ketels van na 2010 gaan immers veel efficiënter met hitte en brandstof om. U kunt jaarlijks tot €180 besparen op uw stookkosten als u bijvoorbeeld uw huidige ketel vernieuwd voor een nieuwe HR-ketel. Dat betekend flink gas besparen.

HR ketel aanschaffen om de waarde van uw huis te verhogen
Huiseigenaren die binnen twee/drie jaar te verhuizen hebben er ook bij wanneer ze hun CV ketel vervangen. Een ketel die goed werkt, verbetert namelijk de kwaliteit van uw woonhuis. Als uw huis getaxeerd gaat worden, telt een inderdaad opererende HR ketel mee indien één van de voordelen. Zodoende zorgt een goede ketel voor een betere huizenprijs en een lagere energierekening.

Zomer v.s Winter periode
In de zomerperiode liggen de prijzen van een CV ketel installatie in het goedkoopst. Een voordeel van s’zomers uw verwarmingsketel vernieuwen is dat u in de zomer uw woning niet hoeft te verwarmen. U heeft dus een stuk minder last van de verbouwing. Plus als de winter er is, is uw nieuwe HR ketel allang ingebouwd. Desondanks worden de meeste CV ketels vernieuwd in de winter. Wanneer het buitenshuis steeds kouder wordt en de centrale verwarming wat hoger aan gaat, moet uw ketel meer gaan arbeiden. Dit is een bekend moment waar oudere verwarmingsketels stuk gaan. Ook dan is het inderdaad mogelijk uw CV ketel lucratief te laten vernieuwen voor een HR-verwarmingsketel en te besparen op de energiekosten.


Wanneer CV-ketel vervangen voor HR-ketel

Als uw cv-ketel ouder is dan 14 jaar, is het zaak om aan vervanging van uw cv-ketel te gaan denken. Technisch gesproken is uw cv-ketel dan op. Wellicht kan hij nog een paar jaar mee, maar de kans op dure reparaties wordt steeds groter.  De ervaring leert dat de cv-ketel defect gaat als hij het hardst moet werken. U moet dan snel beslissen: repareren of cv ketel vervangen? U heeft nauwelijks tijd om afwegingen tussen verschillende ketels of installateurs te maken.

Een onderhoudscontract afsluiten?

Het is bij veel installateurs mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten, dit onderhoudscontract bieden ze al aan vanaf slechts € 60,- tot €120 per jaar. Veel specialisten hanteren een 24 uurs service. U hoeft dus geen vrije dag te nemen als uw ketel een onderhoudsbeurt nodig heeft. Veel monteurs zijn ook bereid om in de avonduren bij u langs te komen. Er zijn verschillende type contracten. Zo kun je kiezen voor goedkoop onderhoudt, een contract inclusief onderdelen en voorrijkosten of juist alleen arbeidsloon. Een cv-ketel is een ingewikkeld apparaat. Onderdelen van uw ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Dit zorgt vaak voor onnodig gasverbruik of een storing. Met een onderhoudscontract voorkomt u deze problemen. En uw cv-ketel gaat langer mee.

Ketelwijzer

Veel fabrikanten hebben een ketelwijzer waarbij u zelf kunt ontdekken welke ketel wordt aanbevolen voor u. Daarentegen geloven wij dat persoonlijk advies leidend is, omdat geen gezin of woning natuurlijk het zelfde is. Veel installateurs geven geheel vrijblijvend advies over de centrale verwarming in uw huis. Neem hiervoor contact met met een CV-specialist bij u uit de buurt.

Mijn ketel geeft een storing

Zelf uw cv-storing oplossen? Heeft u een storing aan uw cv-ketel? In sommige gevallen kunt u de storing zelf oplossen. Bijvoorbeeld door uw cv-ketel bij te vullen. Of uw verwarming te ontluchten. Verwarming ontluchten? Borrelt of tikt het in uw verwarming of cv-leidingen? Of wordt uw verwarming niet goed warm? Dan zit er mogelijk lucht in uw cv-installatie. U lost dit op door uw verwarming te ontluchten.

HR-ketel bijvullen

Geeft uw (vloer)verwarming onvoldoende warmte af? Waarschijnlijk is dan de waterdruk in uw cv-ketel te laag. U kunt dit zien op de (mano) meter van uw cv-ketel (niet te verwarren met slimme meter). Is de waterdruk goed, dan staat de meter in het groene gedeelte. Dit is meestal tussen de 1 en 2 bar. Staat de meter in het rode gedeelte (minder dan 1 bar); vul dan uw ketel bij.