Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energieneutraal

Nederland wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat we niet meer energie verbruiken dan dat we duurzaam opwekken en dat doen wij het liefst binnen onze eigen gemeentegrenzen of woning. Het verkeer, industrie en de gebouwen zijn de grootste energieverbruikers op dit moment wordt ongeveer 20 procent van alle energie in Nederland al duurzaam opgewekt. Om helemaal energie neutraal te zijn moet er dus nog veel gebeuren. Als huiseigenaar kun je zelf ook maatregelen nemen om energie te besparen. Denk daarbij aan het beter isoleren van je huis of pak bijvoorbeeld de fiets of ga elektrisch rijden.

Een energieneutraal milieu

De energie die we daarna nog nodig hebben wekken we duurzaam op. Zo gaan aardgas netwerken verdwijnen en plaatsmaken voor warmtenetwerken en warmtepompen. Ook komen er extra windmolens en zonnepanelen op daken en zonneparken. Je kunt veel besparen op de maandelijkse energiekosten. Je gas en stroom rekening kan zo 40% – 60% naar beneden (en soms zelfs helemaal naar 0 op de meter). Zelfvoorzienend zijn in onze energiebehoefte, dat is een mooie doelstelling. Hieronder kun je ook direct alle energiecontracten vergelijken om te profiteren van de laagste energietarieven van december 2024


Wat kan ik doen om mijn woning energieneutraal te maken?

Om je woning energieneutraal te worden moet je een aantal aanpassingen doen. Voor nieuwbouwwoningen zal dit een stuk eenvoudiger en goedkoper zijn dan voor oudere woningen / bestaande bouw. Allereerst heb je een goede isolatie nodig. Zowel dak en vloer als muurisolatie. Ten tweede is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp en zonneboiler aan te raden. Hierdoor verbruik je geen gas meer. Koken doe je op inductie, in plaats van gas. Door deze aanpassing zul je merken dat je alleen nog maar stroom verbruikt in je woning (deze kun je dan zelf weer opwekken met zonnepanelen). Als je 100% van je verbruik zelf opwekt, spreken we van energieneutraal wonen.

Een energieneutrale levensstijl

Naast je woning zijn er natuurlijk nog meer dingen die invloed hebben op het milieu. Denk dan aan de auto bijvoorbeeld. Door over te stappen op elektrisch rijden of gebruik te maken van een waterstofauto met A-energielabel draag jij je steentje bij aan een energieneutraal Nederland. Je kunt ook denken aan minder vlees en vis consumeren. Vegetarische huishoudens verbruiken indirect minder CO2.