Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energielabel

Ook in 2024 ontvangt elke huiseigenaar een voorlopig energielabel voor zijn woning. Hierop staat het energieverbruik van de woning vermeld. Een groene A voor een zeer zuinige (moderne) woning tot en met een dieprode G voor een slecht geïsoleerd en energie verkwistend onderkomen. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op de gegevens van het Kadaster en heeft geen officiële status. Het is bedoeld als kennismaking en geeft zoals gezegd een “voorlopige” indicatie van de energiezuinigheid van een woning, gebaseerd op het bouwjaar en soort woning. Het energielabel is natuurlijk al langer in gebruik bij huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vriezers, televisies, warmtepompen en HR-ketels. en ook bij auto’s. Bij huizen en vooral oudere exemplaren valt veel energiewinst te halen. Denk hierbij aan dak- en muurisolatie, dubbel glas, energiezuinige ketel, zonnepanelen en vele andere mogelijkheden. De regel is; hoe beter je energielabel, hoe lager je kosten voor gas en stroom.

Energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen bestaat al sinds 2008 maar de overheid maakt er nu echt werk van. Dat blijkt wel uit het feit dat u een boete van maximaal €405 kan krijgen als u een huis verkoopt zonder energielabel. Het voorlopige energielabel is daarvoor trouwens niet toereikend, u moet het eerst definitief maken. Het energielabel kunt u definitief maken op de overheidswebsite www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar logt u in met uw Digid en past de gegevens van uw woning aan naar de actuele situatie. Er wordt onder meer gevraagd naar het woningtype, bouwperiode, de woonoppervlakte en natuurlijk naar energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas, type verwarming, dak-, muur en vloerisolatie, gebruik van zonnepanelen en balansventilatie. Zo bespaar je extra op de energierekening.

Energielabel aanvragen

Van sommige onderdelen dient u een bewijsmateriaal zoals een foto of factuur meesturen. Critici beweren dat hier makkelijk mee gefraudeerd kan worden. Het is immers eenvoudig om een foto van het dubbel glas bij de buren of een factuur van een ander mee te sturen. De overheid is hier echter niet zo bang voor omdat als blijkt dat na de verkoop de energiezuinige voorzieningen er toch niet zijn, de verkoper hier aansprakelijk kan worden gesteld. Het is sowieso verstandig om naar energiebesparende maatregelen te kijken. Vaak is een investering hierin snel terugverdiend. Dat geldt helemaal voor isolatie van dak-, muur of gevel. De kosten hiervoor zijn niet al te hoog en de besparing is aanzienlijk. Vaak verdient u het al binnen een jaar terug. Duurdere investeringen zoals bv. dubbel glas of zonnepanelen kunnen vaak uit een (verhoogde) hypotheek worden gefinancierd. De overheid heeft de regels hiervoor versoepeld. Bij een nieuwe hypotheek kunt u tot €9.000 en in sommige gevallen tot €25.000 extra lenen, bovenop de maximale hypotheek. Voordeel hiervan is dat u de hypotheekrente mag aftrekken waardoor de kosten lager uitvallen t.o.v. een gewone lening. En met de lage hypotheekrente kan dat zeer aantrekkelijk zijn.


Wat is een energielabel

Energielabel is het certificaat dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is om bij verkoop of verhuur te overleggen aan de koper of huurder. Op deze pagina leest u hier uitgebreide informatie over.

Energieprestatiecertificaat

Een energieprestatiecertificaat is een andere benaming voor energielabel. Een energiecertificaat is geen officiële benaming. Wel wordt het vaak gebruikt als afkorting van energieprestatiecertificaat. Dit is dus precies hetzelfde als het energielabel.

EPA – Energieprestatieadvies

EPA staat voor energieprestatieadvies. Dit is een maatwerkadvies, het is dus uitgebreider en kostbaarder dan een energielabel waarbij een algemeen advies wordt gegeven. In een EPA-rapport wordt uiteengezet waar energie bespaard kan worden, hoeveel de investering is en binnen welke termijn deze investering is terugverdiend. Een EPA-rapport is niet verplicht bij verkoop en verhuur. Er bestaat een overgangsregeling die het toestaat om een EPA-rapport te overhandigen in plaats van een energielabel.

EPC – energieprestatiecoëfficiënt

EPC staat voor energieprestatiecoëfficiënt. Dit is een berekening die gemaakt wordt voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. De berekening toont aan dat het gebouw voldoet aan de toen geldende eisen voor energie. Een EPC-berekening is niet verplicht bij verkoop en verhuur. Het is toegestaan om een EPC-berekening te overhandigen in plaats van een energielabel, indien de EPC-berekening voldoet aan een aantal voorwaarden.

Energieklasse

Energieklasse: Het energieverbruik van woningen wordt weergegeven in gestandaardiseerde energieklassen. Zeer energiezuinige panden hebben A en zijn groen, zeer onzuinige hebben G en zijn rood. Dit is vergelijkbaar met het energielabel voor witgoed en auto’s. Op het energielabel wordt duidelijk weergegeven in welke klasse de woning valt. We onderscheiden dus de volgende categorieën:

Energielabel A
Energielabel B
Energielabel C
Energielabel D
Energielabel E
Energielabel F
Energielabel G

Energie-index

De energieprestatie van een woning wordt berekend op basis van gebouweigenschappen, gebouwgebonden installaties en gestandaardiseerd gebruikersgedrag. De uitkomst wordt weergegeven in de energie-index. Dit getal geeft de energieprestatie van het gebouw aan. De energie-index en de energieklasse zijn aan elkaar gekoppeld. Zo vallen woningen met een energie-index van 0 t/m 1,05 in de klasse A, van 1,06 t/m 1,15 in de klasse B. Dit loopt verder op naar klasse G.