Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

HR++ Glas

Glas zelf isoleert heel slecht. Bij enkelglas gaat er veel energie letterlijk door het raam. Verlies van warmte en energie kan verminderd worden door enkele beglazing te vervangen en dubbelglas te plaatsen. Enkelglas heeft ruim 8 keer warmteverlies meer dan een geïsoleerde buitenmuur. Dubbel glas heeft echter ruim 4 keer warmteverlies. De helft minder dus. HR++ glas werkt extra isolerend en verhoogt het comfort. Want HR++ glas laat zonlicht wel door maar zorgt dat de binnenwarmte via de ruit niet wegvloeit. De investering is iets hoger dan voor gewoon dubbel glas, maar de energiebesparing is bijna twee keer zo hoog. De grootte van de besparing is afhankelijk van de binnentemperatuur. Laat de werkzaamheden altijd over aan de specialist. Ieder jaar laten checken of de voegen nog goed afsluiten en eventuele beschadigingen tijdig bij laten werken is aan te raden. Voor prijzen van dubbel glas zonder montage kunt u online offertes opvragen.

Energie besparen met 3 dubbel glas (HR PLUS)

Na het dak van het huis zijn de ramen de plekken waar het meeste warmte verloren gaat en dus van cruciaal belang voor een goede isolatie. U bent waarschijnlijk op de hoogte van de voordelen van dubbel glas als het gaat om het op een goede manier isoleren van uw vensters. Waar minder mensen van op de hoogte zijn is het 3 dubbel glas. Drie lagen glas met daartussen twee ruimtes die gevuld zijn met of lucht of argon. Stilstaande lucht is namelijk een hele goede isolator. De isolatiewaarde van een dergelijk 3 dubbel glas is dan ook negen keer zo hoog als van gewoon glas en maar liefst 5 keer zo hoog als van dubbel glas. Omdat de prijs van 3 dubbel glas aan het dalen is, wordt deze manier van isoleren steeds vaker toegepast. Bent u geïnteresseerd in wat 3 dubbel glas voor uw woning of uw bedrijf kan betekenen. Laat eens een berekening maken van de besparing die dit oplevert voor u en laat eens een offerte maken, zodat u weet binnen hoeveel tijd u deze investering heeft terugverdiend. Het is waarschijnlijk dat u aangenaam verrast wordt als u ziet wat voor besparing dit 3 dubbel glas voor u kan opleveren in termen van gasverbruik en kosten voor de ketel. Zeker als je nog extra tochtstrips toepast op bijvoorbeeld draai-kiep-ramen.

Tripple Glas

Glas is verreweg de zwakste plek in de meeste woningen. Glas is niet alleen kwetsbaar in de fysieke zin, het is ook de belangrijkste koudebrug in de woning. In die zin is glas een belangrijk aandachtspunt bij het energie verbruik. Hoewel de laatste decennia hierin behoorlijke stappen zijn gemaakt met de opkomst van HR(++) glas is het nog steeds zo dat het overgrote deel de warmte in de woning door het glas naar buiten stroomt. Energie wordt nog steeds duurder maar we willen toch graag een lichte woning hebben met veel glasoppervlak. Langzamerhand wordt het rendabel om te investeren in driedubbel glas, het wordt steeds vaker toegepast en daardoor wordt het ook aantrekkelijker; niet alleen de aanschafprijs daalt, het is ook een stuk eenvoudiger om een vakman in de buurt te vinden. Ook qua comfort is driedubbel glas een belangrijke stap voorwaarts. Driedubbel glas wordt ook wel drievoudig glas of triple glas genoemd, en hiermee behaal je veel voordeel op de gasrekening. Er zijn ook enkele energieleveranciers (zoals Essent) die je hierbij kunnen helpen.

Enkelglas behoort tot het verleden

Tot ongeveer 1950 werd er nog alleen maar enkelglas toegepast. Hierna wordt dubbelglas ontwikkeld, dit bestaat uit 2 glasplaten met daartussen droge lucht. De opbouw is vaak 5-14-4. Een omslagpunt is de energiecrises in 1973, goede isolatie wordt steeds belangrijker. De volgende stap hierin is Hoog Rendement glas (HR), dubbelglas voorzien van een coating en een (soms met edelgas, argon is zwaarder dan lucht) gevulde luchtspouw. Flinke besparing op gaskosten dus. In combinatie met een slimme thermostaat heb je nog meer inzicht in deze verschillen.

  • Enkel glas heeft een U-waarde van ca. 5,8
  • Dubbelglas heeft een U-waarde van ca. 2,8
  • HR glas heeft een U-waarde van 2,0 – 1,6
  • HR+ glas heeft een U-waarde van 1,6 – 1,2 HR++ glas heeft een U-waarde < 1,2 (argon vulling) Tegenwoordig heeft het meeste HR++ glas al een U-waarde van 1,1

U-waarde
Belangrijk voor de U-waarde (in W/m2K) van het totaal (kozijn en glas samen) is het materiaal van het kozijn; Hoe lager de U-waarde hoe beter het kozijn isoleert. (U = 1 / R en andersom) Hoe hoger dus de R (in m2K/W), hoe beter de isolatie. R = d / ?; dikte / warmtegeleidingscoefficient (in W/mK), Hoe lager de ? hoe beter de isolatie (hoe slechter warmte wordt doorgegeven), dus hoe lager de energierekening.

  • Lucht ? = 0,024
  • Argon ? = 0,016
  • Water ? = 0,60
  • Hout ? = 0,30- 0,50
  • Aluminium ? = 220
  • Staal ? = 50
  • Hout heeft een U-waarde van ca. 2,4
  • Kunststof heeft een R-waarde van ca. 0,5 – 1 (U-waarde ca. 1 – 2)
  • Aluminium met een thermische onderbreking; R-waarde van ca. 0,40 – 0,56 (U-waarde ca. 1,8 – 2,7)
  • Een superisolerend profiel; R-waarde ca. 1,25 (U-waarde ca. 0,8)

ZTA
Zontoetredingsfactor of ZTA waarde, hoe hoger deze is hoe meer toetreding.

  • Blank enkel glas ZTA = 0,8
  • HR++ glas ZTA = 0,6 – 0,7

LTA
Lichttoetredingsfactor of LTA waarde, hoe hoger deze is hoe meer toetreding.

  • Blank enkel glas LTA = 0,9
  • HR++ glas LTA = 0,7 – 0,8

Vooral bij grote glasvlakken op het zuiden georiėnteerd is er in de zomer kans op teveel opwarming, hiervoor kan glas met een lagere ZTA waarde worden toegepast; tot ca. 30% (door oa. folies op glas, in spouwzijde), belangrijk is wel dat de LTA > 50% blijft. Glas wordt nat of droog beglaasd; met kit of rubbers.