Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Slimme Thermostaat

Wil jij slim energie besparen en houdt je van gadgets? Dan is een slimme thermostaat echt iets van jou. Denk aan producten van Nest, ThemoSmart, Anna, Toon, Nefit easy, Tado, Netatmo, Honeywell en Momit. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Je kunt elk systeem kiezen wat je wilt. Dit staat volledig los van de energiemaatschappij. Met een smart thermostaat heb je alle controle over je verwarming en gasverbruik binnen handbereik. Elk merk heeft een eigen App voor smartphone en tablet en er is een online omgeving waarop je kunt inloggen. 

De beste slimme thermostaat

Wij hebben voor jou een top 3 van de beste smart thermostaten samengesteld. Deze is hieronder te vinden. Ook kun je direct alle energieleveranciers vergelijk om nog meer te besparen op je energiekosten. 

  1. Nest: De beste thermostaat is die van Nest. De nest learning thermostaat is een van de meest geavanceerde apparaten met fantastische looks en een super gebruiksvriendelijke interface. Ook de bijgeleverde App is geweldig!
  2. Toon: op plek twee staat de slimme thermostaat van Toon. Het is een product van Eneco wat je helpt bij het inzichtelijk maken van je stroomverbruik. Zowel gas als stroom. Dat onderscheid de app wel van die van Nest.
  3. Plek drie wordt gedeeld door Anne (van NLE) en Nefit ModuLine Easy (onafhankelijk). Beide apparaten zijn prima, zien er hip uit en werken goed. De bijgeleverde apps zijn gebruiksvriendelijk en bieden veel opties om dingen in te stellen. 

Energiebesparen door tijdsinstellingen

De belangrijkste reden voor het aanschaffen van zo’n innovatieve thermostaat is de tijdsinstelling. Je hebt volledige vrijheid in het inplannen van temperaturen. Volgens vaste patronen, bijvoorbeeld op maandag tussen 07:00 en 08:00 20 graden en tussen 09:00 en 17:00 uit om vervolgens in de avond weer aan te slaan op 21 graden. Je kunt dit voor elke dag veranderen en optimaliseren.

Op afstand bedienen

Via je telefoon kun jij eenvoudig alle instellingen wijzigen en aanpassingen doorvoeren. Zo kun je via 3G/4G de temperatuur binnen regelen terwijl je niet thuis bent. Aanzetten van de verwarming, uitzetten van de verwarming of een specifieke temperatuur kiezen behoren tot de opties.

Zelflerende systemen

De AI software van de slimme thermostaat is in staat te leren wat de ideale temperatuur is in je woning op basis van diverse facturen. Na een aantal weken zul je merken dat hij goed is in het voorspellen van je wensen.

Aanwezigheidsdetectie

Het apparaat kan op basis van je GPS locatie van je telefoon, of bewegingen in huis weten dat je thuis bent. Deze data gebruikt hij bij het bepalen van de actuele temperatuur.

Wat kost een slimme thermostaat?

De kosten variëren tussen de €100 en €300. Soms kun je ook een gratis smart thermostaat krijgen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Alternatieve smart-oplossingen

Veel merken bieden naast de smart thermostaat nog meer slimme apparaten in huis aan. Wat denk je van een Nest deurbel (slimme deurbel), bewakingscamera’s of slimme sloten en alarmen. Vele van deze systemen zijn ook weer met elkaar te koppelen zodat je een echt smart home krijgt.

Wat heb je nodig voor zo’n slimme temperatuurmeter?

Een kabelverbinding tussen je ketel en de thermostaat is noodzakelijk. Verder heb je een goede WiFi verbinding nodig om het device te kunnen koppelen met het internet en je App.

Kan ik dit zelf installeren?

Goede vraag; je hebt wel enigszins wat kennis nodig van stroom en de ketel. Veel leveranciers bieden ook een installatieservice aan. Een monteur komt dan aan huis om de thermostaat te installeren. Er wordt echter wel een goed instructieboekje bijgeleverd, dus je kunt het ook zelf proberen.