Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Nul op de meter, hoe realiseer ik dat?

Nul op de meter, een energieneutrale woning en klimaatneutraal leven: het zijn begrippen die de laatste tijd veelvuldig voorbij komen. Op deze pagina lees je meer informatie over het begrip “0 op de meter”. Want wat betekent dit eigenlijk. En belangrijker: hoe realiseer ik het? We praten jou helemaal bij!

Met een nul op de meter woning bedoelen we een huis dat over een heel jaar net zoveel energie verbruikt als dat het zelf lokaal en duurzaam opwekt. In het meest ideale geval wek je zelfs meer stroom op dat je gebruikt.

  • 15% van de energie in ons land wordt verbruikt door onze woningen
  • De overheid wil dat alle woningen gebouwd na 2020 energieneutraal zijn
  • In 2050 moeten alle woningen en gebouwen energieneutraal zijn
  • De belangrijkste stap voor een woning met “0 op de meter” is van het gas af gaan
  • Dit houdt in dat je jouw woning moet verwarmen met duurzame alternatieven van de CV-ketel. Denk aan een warmtepomp, zonneboiler of infraroodpanelen
  • Ook deze apparaten hebben stroom nodig. Met zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken.

Een energieneutrale woning realiseren in 4 stappen

Wie helemaal van het gas af wil, en daarmee een energieneutrale woning wil realiseren dient 4 belangrijke stappen te doorlopen. Hieronder bespreken we in het kort het stappenplan voor een energieneutrale woning.

  1. Isoleren
    als eerste moe t je zorgen dat jouw woning goed geïsoleerd is. Zo zorg je dat de warmte ook netjes binnen blijft en niet naar buiten kan ontsnappen. Je kunt denken aan vloer- muur- spouwmuur- of dakisolatie. Ook HR++ glas is een belangrijke vorm van isoleren
  2. Ventileren
    Zodra je woning goed geïsoleerd is, is het minstens zo belangrijk om ook goed te ventileren. Zo zorg je voor genoeg frisse lucht en een gezind binnenklimaat. Je kunt denken aan een speciale balansventilatie. Een hybride warmtepomp kan afgezogen lucht ook gebruiken om de CV-ketel te ondersteunen
  3. Duurzaam alternatief voor de CV-ketel
    Nu is het tijd om te zoeken naar een duurzamer alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. De CV-ketel gebruikt namelijk veel aardgas, en dat willen we niet in een woning met “0 op de meter”. Gas is immers niet goed voor het milieu, en bovendien kan je dit niet zelf opwekken of produceren. Duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld de warmtepomp, een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen. In de praktijk is het vaak een combinatie van.
  4. Zonnepanelen plaatsen
    De genoemde alternatieven voor de CV-ketel (zoals een warmtepomp of infraroodpanelen) gebruiken flink wat stroom. Je gasverbruik gaat omlaag, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. Gelukkig kan je stroom grotendeels zelf opwekken. Door het plaatsen van zonnepanelen kan je dit gemakkelijk zelf genereren.

Wat zijn de voordelen?

Het realiseren van een woning met 0 op de meter is niet goedkoop. Je bent al gauw enkele tienduizenden euro’s kwijt voor bovenstaande maatregelen. Met name als het gaat om een oudere woning. Nieuwere woningen zijn veel goedkoper om te bouwen naar energieneutraal. Maar het levert ook enorm veel op. Want wat zijn nu de belangrijkste voordelen van duurzaam wonen?

  • Het bespaart geld. Met name gas is erg duur, en wordt alleen maar duurder
  • Een comfortabel huis. Dankzij goed isolatie en ventilatie is het altijd aangenaam warm (of koel) in huis.
  • Je bent niet afhankelijk van stroom- en gastarieven
  • Het is goed voor het milieu