Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Waterkracht energie leveranciers vergelijken

Nederland is een echt waterland. Als geen ander weten wij Nederlanders om te gaan met water. Wist je dat stromend water ook omgezet kan worden in energie? Op deze pagina lees je er alles over. 

Met waterkracht energie wordt bedoeld: energie die wordt opgewekt uit stromend water. Het grote voordeel van deze manier van stroom produceren is dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Daarnaast is stromend water onuitputtelijk. Om die reden is waterkracht een vorm van duurzame energie

Hoe kan waterkracht worden omgezet naar energie?

Al duizenden jaren gebruiken mensen de kracht van water om energie op te wekken. Denk maar aan de manier waarop vroeger molens draaiden. Tegenwoordig gebruiken we hiervoor speciale waterkrachtcentrales. Deze centrales worden soms ook wel hydraulische centrales genoemd. De centrales werken als volgt: een speciale as gaat draaien door de stroming van het water. Deze is weer verbonden met een generator. 

Hoe zit het met waterkracht energie in Nederland?
Hoewel Nederland een echt waterland is, wordt er in ons land nog maar weinig energie opgewekt met waterkracht. Ons land is er niet erg geschikt voor. Het werkt veel beter in gebieden met veel hoogteverschillen. Denk aan landen als Zwitserland, Canada en Noorwegen. Wist je dan in Noorwegen liefst 99% van de energie wordt opgewekt uit waterkracht?

Wat zijn de voordelen en nadelen van deze energiebron?

Energie opwekken uit de kracht van water heeft – net als andere energiebronnen – z’n voordelen en nadelen. Hieronder sommen we de belangrijkste plus- en minpunten op. 

Voordelen

  • Er komen geen schadelijke stoffen vrij
  • Stromend water is onuitputtelijk en dus 100% duurzaam
  • Het rendement is hoog en de investering is laag

Nadelen

  • Ecosystemen kunnen worden aangetast 
  • Kan resulteren in sterfte van vissoorten
  • In Nederland vrijwel niet mogelijk

Andere vormen van duurzame energie

Energie opwekken aan de hand van stromend water is slechts een van de vele duurzame mogelijkheden voor het opwekken van stroom. Op onze website vind je ook uitgebreide informatie over onder andere zonne-energie, windenergie en biomassa. Stuk voor stuk manieren om energie op te wekken zonder dat het invloed heeft op het klimaat. De bronnen (zon, water, wind) zijn onuitputtelijk. We kunnen er oneindig veel van gebruiken. Het is de tegenhanger van grijze energie waar we gebruik maken van fossiele brandstoffen als kolen