Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Ben jij al bekend met de Opslag Duurzame Energie? Misschien heb je hier wel eens gehoord. Op je energierekening vind je veel verschillende tarieven. Verbruikskosten voor gas en stroom natuurlijk, maar ook netbeheerder-tarieven en belastingtoeslagen. Twee van die toeslagen zijn de Regulerende Energie Belasting (REB), de standaard belasting, en de ODE ten behoeve van duurzame investeringen. Het bedrag dat je aan deze laatste belastingpot afdraagt vloeit via de overheid terug de samenleving in middels de SDE (subsidie duurzame energie). Iedereen Nederlander kan hier terecht voor subsidie voor investeringen in bijvoorbeeld warmtepompen, isolatie en andere milieuvriendelijke investeringen. 

Hoeveel ODE moet ik afdragen?

De belastingen die jij betaald aan de energieleverancier maakt het energiebedrijf over aan de overheid. Dit zit dus in de standaard energierekening in. De hoogte van de belastingen wordt gebaseerd op je verbruik van gas en elektriciteit. Voor de eerste 10.000 kWh stroom betaalt u 0,56 cent per kWh. Voor de eerste 170.000 m3 gas betaalt u 1,13 cent per m3 gas. Hieronder kun jij direct energiecontracten vergelijken om te kijken waar jij het goedkoopste pakket kunt afsluiten. In de prijs zitten alle belastingen inbegrepen. Handig toch?


Waarom moet ik Opslag Duurzame Energie betalen?

De overheid investeert graag in duurzame energie. Niet alleen voor eigenprojecten maar ook via subsidies aan elke inwoner van ons land. Het geld dat daarvoor gebruikt wordt komt uit belastingen. Een van deze belastingen is de ODE. Je zou dus kunnen zeggen dat jij de betaalde ODE belasting weer terug krijgt als je investeringen doet in duurzame energie (SDE+).

Wat is de SDE+ (subsidie duurzame energie)

Dit is een investeringspot van de overheid om Nederlanders financieel bij te staan. Bijvoorbeeld bij het doen van duurzame investering in energiezuinige oplossingen voor verwarmen, isolatie en zonnepanelen. Zo kun jij je woning misschien wel energieneutraal maken.

Hoe werkt de Regulerende Energie Belasting (REB)?

Een belasting die al veel langer bestaat is de REB. Dit is een algemene belasting op gas en stroom. In de volksmond heten de REB + ODE samen overheidsheffingen. In de toekomst verwachten we dat deze belasting op vervuilende stroom en gas zal toenemen en dat duurzame energiebronnen minder zullen worden belast.