Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energie Audit voor energieverbruik berekeningen

Een energie audit is een soort analyse die weergeeft wat het volledige verbruik is van je huishouden in de woning waar je op dat moment in woont. Het is dus zeer zeker interessant om eens een audit te laten doen voor je woning. Dit kun je het beste laten doen door een specialist van je energieleverancier. Wat je wilt bereiken met een energie audit is met name het in kaart brengen van het totale energie verbruik van je gezin en hoe je hier eventueel op kunt besparen. De audit meet alles volledig door en berekent ook de mogelijkheden, kosten, voordelen en nadelen van de installatie van woningisolatie, verwarming, zonne-energie en andere duurzame investeringen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om bij de audit de ventilatie na te laten gaan. Zo kun je in de zomer het huis van binnen aangenamer maken en in de winter besparen op de stook kosten. Ventilatie kan namelijk een hoop verwarmingskosten schelen.

Wanneer een investering financieel goed te doen is kun je de energiebesparingen die nodig blijken vanuit de energie audit direct laten uitvoeren. Om er zeker van te zijn dat alle punten waar op bespaard kunnen worden goed worden uitgevoerd. Kun je het beste de technische informatie goed doorlezen, die tevens wordt aangeleverd bij het opmaken van een energie audit. Het geeft een goed inzicht in je verbruik en je leert bewuster om te gaan met het verbruik en het besparen van energie. Je kunt daarnaast ongeveer de helft van de kosten gemaakt voor de energie audit verhalen op de belastingdienst. 40% van alle kosten vermeld op de factuur kun je terugvorderen. Een energie audit uit laten voeren geeft je dus het voordeel dat je meer komt te weten over energie en het verbruik van je gezin. Hoe je met die informatie om kunt springen en kost het je niet de volle pond. Om voor de aftrek van 40% op het factuurbedrag in aanmerking te komen dien je een kopie van de factuur en de fiscale attest te voegen bij je uiteindelijke belasting aangifte.

Je kunt vrijblijvend bij je energieleverancier meer informatie aanvragen over een energie audit. Tegenwoordig kun je die informatie ook aanvragen via internet en kun je je leverancier ook vragen je vrijblijvend terug te bellen. Zo kun je nog eens overwegen wat een audit kost bij je leverancier en kun je dan bepalen of je hier aan toe bent. Het bespreken van een energie audit kun je dan middels een formulier of per telefoon aanvragen.

Meten is weten, het alom bekende gezegde dat vandaag de dag nog steeds op gaat. Wanneer je je energie gaat berekenen dan kom je altijd weer meer te weten over je verbruik en waar je op kunt besparen. Het lijkt niet meer dan normaal dat vandaag de dag elk kind zijn eigen televisie, radio, computer en ander elektrische apparaten op zijn of haar kamer heeft staan. Wanneer we het vele gebruik van deze apparaten op gaan tellen kun je mooi in kaart brengen wat het verbruik is op jaarbasis van je gezin. Wanneer je weet hoeveel je verbruikt per jaar kun je bij verschillende leveranciers gaan vergelijken waar je met jouw verbruik het goedkoopste uit bent. Dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen, ook al gaat het soms maar om een paar euro. Om te kunnen vergelijken zijn er op de website van diverse energieleveranciers, zoals Vattenfall, berekening modules aanwezig die uitrekent hoeveel energie je gemiddeld verbruikt. Je dient daar dan ook het volledige verbruik van gas in te vullen.

Om exact te weten te komen hoeveel energie je je verbruikt kun je het beste een energie audit laten doen. Een medewerker van de energieleverancier kan snel een direct een duidelijk beeld scheppen over het verbruik van je gezin en de punten aangeven waar eventueel direct op bespaard kan worden. Op deze manier kun je beter beslissen waar je op wilt besparen of dat het wellicht interessanter is om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Een leverancier met betere tarieven en meer groene stroom voorzieningen. Wellicht is het na een energie audit ook wel verstandig gebleken om bijvoorbeeld een zonneboiler te installeren en/of een gedeelte van je stroom op te gaan wekken met zonne-energie. Laat in alle gevallen de verschillende scenario’s berekenen. Hoeveel ben je kwijt als je overstapt naar een nieuwe leverancier, wat zijn de financiele gevolgen voor het installeren van groene stroom voorzieningen en wat kun je besparen nadat je het plan hebt doorgevoerd om op bepaalde zaken te besparen.

We kunnen dus wel stellen dat het berekenen van het energie verbruik een belangrijk gegeven is, het kan financieel positief uitpakken en het is daarnaast vaak ook nog beter voor het milieu. Geld is echter vaak een grotere reden om te gaan besparen, enigszins jammer, maar onbewust worden we toch een beetje bewust van groene stroom en helpen we het milieu door middel van onze portemonnee. Ironisch, dat indirect ons geld als nog het milieu zou kunnen ‘redden’.