Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

6 tips om energie te besparen

Hoeveel energie je verbruikt is volledig afhankelijk van het aantal elektrische apparaten je in huis hebt en gebruikt, hoeveel je thuis bent en daardoor ongemerkt wat meer stroom verbruikt dan een ‘gemiddeld’ gezin. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar en ongeveer 1800 kubieke meter gas per jaar. Om na te gaan wat je verbruikt per jaar kun je een overzicht opvragen bij je energieleverancier. Zorg er wel voor dat dit een overzicht is van een heel jaar en niet van een deel van het jaar of van een een heel jaar genomen over 6 maand van het ene jaar en 6 maand van jaar daarop volgend.

Energieverbruik beperken

Om je energieverbruik wat in te perken kun je een aantal zaken in en om je woning veranderen, maar met name gaat het erom dat je zelf bewust wordt van het feit dat je (te) veel energie verbruikt. Wanneer je beseft dat alle lampen in huis aan zijn terwijl je alleen in de woonkamer bent, dan kunnen deze lampen ook uit. Alle beetjes helpen, zeker op jaarbasis kunnen dat soort kleinigheden je een paar tientjes schelen. Pas dit dan toe op meerdere kleine zaken zoals het water koken met een waterkoker. Enkel de hoeveelheid water koken dat benodigd is en niet meer. Dat scheelt water én stroom aangezien de waterkoker minder stroom hoeft te gebruiken om het water aan de kook te krijgen.

Wat kun je doen en waar kun je op letten als je minder energie wilt verbruiken?

  1.      Vervang een aantal lampen met spaarlampen of LED verlichting. LED verbruikt heel weinig stroom en geeft heel veel licht.
  2.      Verbruik enkel het water dat je nodig hebt en douche dus bijvoorbeeld geen half uur maar twintig minuten. Je kunt eventueel ook de douche uitzetten wanneer je jezelf inzeept.
  3.      Was enkel op 30 graden en draai voor kleding die niet vies is maar enkel verfrist dient te worden het korte programma.
  4.      Droog zoveel mogelijk de was op de overloop of in de zon met mooi weer.
  5.      Zorg voor een prettig leefklimaat door voldoende te ventileren.
  6.      Wanneer je pasta of voorgegaarde groente uit de winkel gaat koken, kook je eerst het water. Zodra het water kookt doe je de gewenste groente of pasta in het water en haal je de pan van het vuur. Houdt de deksel op de pan en controleer af en toe de garing.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om het energieverbruik te beperken. Laat ons weten wat jij doet om te besparen op energie.  Besparen op de kleine dingetjes levert vaak op jaarbasis toch een leuk bedrag (en natuurlijk door te vergelijken) op dat weer kunt gebruiken voor andere kosten die u maakt in uw huis. Er zijn dan ook een aantal simpele items die u kunt laten om te kunnen besparen.

Hoe kan ik energie besparen?

Denk hierbij aan het aan laten staan van de televisie, de radio op stand-by modus het kost allemaal stroom. Ga gebruik maken van spaarlampen in plaats van de gewone ‘stroomvreters’ en doe ze uit wanneer ze overbodig zijn. Haal laders van mobiele telefoons, mp3 spelers, camera’s of andere gadgets uit het stopcontact, deze blijven namelijk stroom gebruiken terwijl dat niet gewenst is! Probeer met het wassen de trommel goed te vullen met was en ga geen halve wasjes draaien want de machine gaat er niet minder energie door gebruiken. Mocht u vaak gebruik maken van een sproeikop onder de douche dan kunt u er ook voor kiezen om een waterbesparende douchekop aan te schaffen!  Daarnaast u het niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook het milieu / samenleving.