Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Zonnepanelen en Zonne energie: hoe werkt dat?

We kennen het in twee vormen; warmte en licht. Deze energie, samen met wat afgeleide soorten, vormt meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op aarde. Dit betekent dat de mens in de praktijk voor onbeperkte tijd over deze energie kan beschikken. En daarbij is het niet van invloed op het leefmilieu. Zonne-energie is duurzame energie. In Nederland gebruiken we in feite twee manieren om energie op te wekken uit zonnestraling. De meest gebruikte vorm is thermische zonne-energie, waarbij zonlicht wordt omgezet in warmte. Dit gebeurt via zonneboilers, ook wel zonnecollectoren genoemd. Een andere manier om zonlicht te gebruiken is door middel van zonnepanelen. Hierin zitten speciale cellen, die het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Zonnepanelen en Zonne energie
De zonneboiler maakt gebruik van een collector (zie tekening) om licht op te vangen dat wordt omgezet in warmte. De collector bestaat uit een aantal serie geschakelde buizen. Deze buizen zijn van glas en hebben een vacuum buitenwand. De binnenkant is voorzien van een zwarte laag die de warmte absorbeert. In de buis zelf zit een koperen met vloeistof gevulde pijp die de warmte transporteert naar de condensor. De warmte wordt via de condensor overgebracht naar een gesloten circuit dat met vloeistof is gevuld. Deze vloeistof wordt naar de boiler (opslagvat) gebracht. Op deze manier wordt het tapwater in uw boiler opgewarmd. De boiler moet uiteraard groot genoeg zijn om voldoende warm water te bevatten voor uw huishoudelijk gebruik. U kunt baden en/of douchen, schoonmaken en afwassen met het opgeslagen warme water. Maar ook een aansluiting op een vaatwasser en wasmachine, twee enorme energieverslinders, kunnen een flinke besparing opleveren.


Zonnepanelen-en-Zonne-energie-hoe-werkt-dat


Zonnepanelen leveren elektriciteit. Net als zonnecollectoren zijn ze afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Het is daarom raadzaam om deze systemen zo optimaal te plaatsen voor een zo groot mogelijke energieopbrengst. Zonnepanelen kunnen op 2 manieren hun energie (elektriciteit) afleveren; als autonoom systeem, waarbij de energie wordt opgeslagen in accu’s of direct aangesloten op uw elektriciteitsnet. Dit laatste komt het meest voor. De opbrengst van een zonnepaneel wordt direct in huis verbruikt, maar op het moment dat het energieverbruik laag is, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsbedrijf. Vaak wordt dan op basis van een teruglever tarief een verrekening gemaakt in uw energienota. Zelf besparen op energie kosten? Stap dan direct over.