Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

5 Tips om water te besparen

Naast het besparen op energie en gas, is het ook mogelijk om te besparen op water.
Wanneer u water bespaart helpt u niet alleen uw portemonnee, maar helpt u ook mee aan een beter milieu. Makkelijk besparen op water? We zetten alvast 5 water besparende tips voor u op een rij.

Tip 1: Bespaar water met een waterbesparende douchekop
Gemiddeld stroomt er door een normale douchekop 8,7 liter water per minuut.
Stel dat u een douche neemt van tien minuten, verbruikt u dus 87 liter per douchebeurt.

Dit verbruik kan echter hoger uitvallen wanneer u een comfort douchekop gebruikt, in dat geval verbruikt u gemiddeld 14,4 liter water per minuut.

Uw douche is dus een ideale plek om te starten met het besparen op water, en is ook nog eens heel gemakkelijk. Vervang uw (comfort) douchekop door een waterbesparende douchekop en uw douche verbruikt uit zichzelf gemiddeld 6,9 liter water per minuut. Dit is een besparing die (zeker wanneer u dagelijks een douche neemt thuis) heel snel kan oplopen tot een hele grote water besparing.

Tip 2: Bespaar water door bewust de kraan uit te zetten
Bijna iedereen is ermee opgevoed, een ouder of verzorger die tijdens het tandenpoetsen riep “zet de kraan uit tijdens het poetsen”. Wanneer wij ouder worden zullen wij de meeste deze goede raad echter snel vergeten.

Toch is het slim deze wijze raad niet te vergeten en opnieuw in de praktijk te gebruiken. Wanneer u namelijk niet oplet en de kraan drie minuten ongebruikt laat doorlopen, verdwijnt gemiddeld 20 liter water ongebruikt het afvoer putje in.

Tip 3: Bespaar op water door de kraan niet volledig open te draaien
Wanneer u er bewust op gaat letten zult u zien dat u vaak snel geneigd bent om de kraan volledig open te draaien. Natuurlijk is uw theepot hierdoor sneller vol, en zult u de kraan sneller weer uitdraaien.

Er zijn echter situaties te bedenken waarneer u de kraan niet eerder dicht draait doordat er meer water uit de kraan is gekomen (denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van uw badwater of het afkoelen van de eieren). Wanneer u af en toe bewust uw kraan minder snel laat lopen kunt u op jaarbasis aardig wat ongebruikt water besparen.

Tip 4: Gooi uw Senseo water niet weg
Een tip die wij zelf zeer vaak over het hoofd hebben gezien, maar nu toch altijd in de praktijk brengen is het besparen op oud Senseo (of een andere merk) water.

Waarschijnlijk herkent u ook de situatie waarin het waterreservoir van uw koffie apparaat nog vol met water zit, maar wel water wat al een tijd stil heeft gestaan.
Het is zeer verleidelijk om dit water weg te spoelen, echter zou u dit water ook voor een ander doel kunnen gebruiken. Een voorbeeld? Gebruik het om de planten water mee te geven.

Tip 5: Bespaar water, gebruik de kleine knop
Bijna ieder nieuw toilet heeft een grote een kleine knop. Deze dienen ieder hun eigen doel die eigenlijk geen uitleg nodig heeft. De grote knop laat meer water stromen, de kleine knop minder. Wanneer u de grote knop alleen gebruikt wanneer deze echt nodig is (inderdaad voor de grote boodschap) en de rest van de tijd de kleine bespaart u al snel een hele hoop water. De kleine knop laat over het algemeen de helft aan water uit de stortbak lopen, dus uw water besparing is snel te berekenen.