Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Terugleveren zonne-energie, alles over salderen zonnepanelen

Je zonnepanelen produceren alleen overdag stroom. Bijna iedereen is dan aan het werk, en de opgewekte zonnestroom wordt dus niet direct gebruikt. Gelukkig is de energiemaatschappij verplicht om deze stroom van je af te nemen. Dit noemen we salderen. Wanneer je ’s avonds thuiskomt haal je de stroom die je nodig hebt gewoon weer terug van het net. Het deel dat je zelf opwekt tot max. 5.000 kWh en maximaal jouw eigen stroomverbruik mag je altijd salderen tegen de reguliere kWh-prijs. Een soortgelijke constructie geldt voor windenergie die je zelf opwekt. 

Hoe werkt salderen?
Het werkt zo: de door jou teruggeleverde zonnestroom en de de door jou afgenomen netstroom worden met elkaar verrekent. Wat er onder aan de streep overblijft bepaald uiteindelijk de hoogte van jouw stroomrekening van jouw energieleverancier. Dit noemen we salderen. 

Rekenvoorbeeld
Johan heeft een energiecontract afgesloten op basis van 3.000 kWh stroom per jaar. Zijn zonnepanelen wekken 2.000 kWh op waarvan hij zelf 1.000 kWh verbruikt. De 1.000 kWh die Johan niet zelf verbruikt levert hij terug aan het net. Deze 1.000 kWH wordt gesaldeerd. De overgebleven 2.000 kWh wordt nog maar in rekening gebracht. 

Verschil salderen en terugleveren

Wek jij zelf meer energie op dan dat je zelf verbruikt? Dan lever je dit terug aan het net. Stel je verbruikt 2.500 kWh maar je hebt zelf 3.000 kWh opgewekt. Dan heb je 500 kWh “over”. Dit lever je dan terug aan het net. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding. Deze ligt op dit moment rond de €0,07 per kWh. Dat is dus een stuk lager dan de feitelijke stroomprijs!  

Wat is salderen?

Met salderen bedoelen we het aftrekken van de stroom die je zelf opwekt van de energie die je bij jouw energieleverancier afneemt. Je betaalt dan dus minder aan je energiemaatschappij. Let op: het is belangrijk dat je saldeert vi dezelfde aansluiting als waarmee je elektra geleverd krijgt.

Wat is terugleveren?

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan is er sprake van een overschot. Je kunt deze “overbodige” energie terugleveren aan het net. Maar hiervoor krijg je een veel lagere vergoeding dan de feitelijke stroomprijs. Vaak ligt dit op zo’n €0,07 per kWh. ).

Ik ga zelf stroom opwekken met zonnepanelen, wat moet ik doen?

Ga je zelf energie opwekken, en wil je kunnen terugleveren aan het net? Dan is het belangrijk dat je dit meldt bij jouw netbeheerder. Je kunt ook aanmelden via Energieleveren.nl (een initiatief van verschillende netbeheerders)

Ik wek meer stroom op dan dat ik verbruik, wat nu?

Het maximaal aantal kWh dat je kunt salderen is altijd gelijk aan de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Simpel gezegd betekent dit dat je nooit meer kunt salderen dan je ontvangt. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Voor het “restant” ontvang je een terugleververgoeding. Die ligt op ongeveer €0,07 per kWh.