Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Energie besparen met ventilatie

Onze woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor gerenoveerde woningen. Goede isolatie bespaart energie, maar het kan ook problemen opleveren voor het binnenklimaat. Als een woning namelijk helemaal luchtdicht is, wordt het er binnen niet aangenamer en gezonder op.

Gemiddeld stoot een gezin per jaar 3.650 tot 4.380 liter vocht uit. Daarbij komt dat we ook nog eens CO2 uitstoten.  Bovendien komen er ook nog andere schadelijke stoffen vrij. Bijvoorbeeld uit schoonmaakmiddelen, bouwmaterialen, vloerbedekking of bij het koken. Dit alles kan zorgen voor een slecht en oncomfortabel binnenklimaat. En dat terwijl een mens 11.000 liter schone lucht per dag nodig heeft. Gerekend voor een gezin over een heel jaar dan komt dat neer op liefst 16.000.000 liter lucht! Dat zijn bij elkaar 6 gevulde olympische zwembaden.

Het belang van goed ventileren
Door goed te ventileren, verbetert het binnenklimaat sterk. Dat heeft 3 belangrijke voordelen. Die bespreken we hieronder in het kort.

  1. Het huis wordt gezonder
    Door CO2 en andere schadelijke stoffen af te voeren, loop je minder risico op gezondheidsklachten zoals hoofdpijn of slaapproblemen
  2.  Comfortabeler leven
    Een goed geventileerde woning voelt prettiger aan. Bovendien is er minder kans op schimmels, zilvervisjes of huisstofmijt. Daarnaast raken de muren en meubels in huis minder snel aangetast door vocht.
  3.  Het bespaart energie
    Frisse, droge lucht is namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Welk type ventilatie het meest geschikt is, hangt af van de woning zelf en van de wensen van de bewoners.

Hoe kan ik besparen met ventileren?

Het klinkt misschien wat raar, energie besparen met ventileren. Maar toch is goede ventilatie een belangrijke manier om minder gas en stroom te verbruiken. Zoals besproken, in een huis dat goed geventileerd is, verbruik je minder energie. Maar je kunt ook kiezen voor een systeem dat nog eens extra energie bespaar.

Veel woningen maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatiebox zuigt alle ongezonde en vuile lucht af. Meestal vindt dit plaats in keuken, badkamer en in de WC. Maar eigenlijk is het zonde om deze warme afgezogen lucht zomaar de woning te laten verlaten. Dankzij een ventilatieysteem met warmteterugwinning (hybride warmtepomp) wordt deze warmte op een slimme manier hergebruikt.

Zie ook onze informatie over koken op inductie en het energiecollectief.