Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Koken op Inductie

Wist jij dat zo’n 20% tot 25% van het gasverbruik wordt veroorzaakt door koken? Ja je leest het goed. Als jij jaarlijks €1000 kwijt bent aan de gasrekening betekend dat zo’n €250 aan gaskosten voor het koken. Kan dat niet minder? Jazeker wel; koken op inductie. Een nieuwe manier van koken die in steeds meer huishoudens wordt toegepast. Inductie koken betekend dat je gebruik maakt van een fornuis op stroom. Op deze pagina leggen we je hierover alles uit.

Hoe zuinig is inductie koken?

Het grote voordeel van inductie is dat je veel gas kunt besparen. Deze besparing komt door heel veel verschillende facturen. Niet alleen maar omdat je van gas naar elektrisch koken gaat. Het is namelijk zo dat:

  1. Je pannen extra snel warm worden
  2. Je hierbij veel minder energie nodig hebt
  3. Je makkelijk kookzones kunt aanpassen (klein – groot)
  4. Het koken extra veilig gaat 

Welke aansluiting heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je een aparte groep in de meterkast hebt voor de inductie kookplaat. Zo kun je ook eenvoudig het stroomverbruik meten. Daarbij heb je en 2 of 3 fasen aansluiting nodig met perilex-stekker en stopcontact.

Wat is het verschil met keramisch kok?

Ook keramisch koken is stukken goedkoper en duurzamer dan koken op gas. Wel is dit wat beperkter. Zo duurt het opwarmen van de pitten veel langer en duurt het ook lang voor deze weer zijn afgekoeld. Niet handig voor gezinnen met (jonge) kinderen dus.

Wat kost een inductie kookplaat?

Deze kosten zijn helaas wel iets hoger dan de gaskookplaat. Aangezien we op termijn allemaal van het gas af moeten is het wel aan te raden bij een nieuwe keuken direct over te gaan op inductie. Vaak kun je bij het aanschaffen van meerdere apparaten van 1 merk ook wel wat extra korting krijgen.

Heb ik andere pannen nodig?

Het antwoord daarop is; eigenlijk wel. De bodem van de pan moet magnetisch zijn omdat hij ander niet op de juiste manier contact kan maken met de pitten. Deze pannen zijn niet echt duurder dan pannen voor gasfornuizen.

Welke merken zijn er te koop?

Speciaal voor jou hebben we uitgezocht wat de meest populaire merken zijn. Wij raden producten aan van onder andere AEG, Beko, Bosch, ETNA, Exquisit, Inventum, Miele, Samsung, Siemens, Steba, Whirlpool en Zanussi.

De top 8 beste kookplaten

Wil je weten wat de beste en meest zuinige elektrische kookplaten zijn? Bekijk dan ons toplijstje hieronder:

– De Inventum IKI6030
– De Siemens EU645BEF1E
– De Bosch PIE611BB1E
– De Inventum IKI7821
– De ETNA T380ZT
– De Bosch PUE645BF1E
– De ATAG HI9271M
– De Miele KM 6115

Heb je verder nog vragen over zuiniger koken? Dan kun je naar een keukenspeciaalzaak, installateur of bouwmarkt gaan. Daar kun je ook andere energiebesparende artikelen kopen zoals led-lampen.